Közélet

2011.04.16. 19:58

Ma van a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja

A fővárosi Páva utcai Holokauszt Emlékközpont ma is várja az egyéni megemlékezőket, ezen a napon kiállításaik hosszabbított nyitva tartással, ingyenesen látogathatók.

baon.hu

Mivel a minden évben április 16-án tartott emléknap az idén szombatra esik, a zsidó vallás előírásaira tekintettel nem ezen a napon, hanem pénteken tartották és vasárnap rendezik a programokat.
Vasárnap a fővárosi Terror Háza Múzeumnál Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Schmidt Mária, a közgyűjtemény főigazgatója mond beszédet.
Az Élet Menete Alapítvány idei, kilencedik magyarországi felvonulása vasárnap a budapesti Klauzál térről indul és a Parlament előtti Kossuth térre érkezik. Az esemény kezdetén Tarlós István főpolgármester mond beszédet, a végén pedig José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének videoüzenetét láthatják kivetítőkön a résztvevők.
A felvonulást az Élet Menete Alapítvány, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a Főpolgármesteri Hivatal, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, illetve zsidó és nem zsidó ifjúsági szervezetek közösen rendezik.
A fáklyás felvonulással emlékeznek az áldozatokra: zsidó, roma, másságukért üldözött emberekre, ellenállókra és azokra is, akik a nyilasokkal bátran szembeszállva mentették az üldözötteket.
A felvonulás végén Élet Menete Emlékplaketteket adnak át Világ Igazai kitüntetetteknek, beszédet mond Markovics Zsolt szegedi rabbi és Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány elnöke. A megemlékezés végén 600 fehér léggömböt eresztenek a magasba a 600 ezer magyar áldozat emlékére.
Az Országgyűlés 2000. évi döntése szerint 2001-től minden évben április 16-án tartják a holokauszt áldozatainak magyarországi emléknapját.
A magyarországi zsidók gettókba zárása 1944. április 16-án kezdődött Kárpátalján, az akkori Magyarország területén. Ezt követte ausztriai, németországi és lengyelországi haláltáborokba hurcolásuk. Néhány hónap alatt több százezer vidéki magyarországi zsidó embert gyilkoltak meg a koncentrációs táborokban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!