Közélet

2011.04.17. 19:29

Keresztúri: a városháza díszterme nem egy kocsma

A maratonira nyúlt pénteki közgyűlésen nem egyszer kísérték heves viták az előterjesztéseket. Eddig szinte minden párt kommentált az események. Botka László polgármester egyenesen rendkívüli helyzetként vizionálta a pénteken született döntések után Szeged jövőjét. Most Keresztúri Farkas Csaba, a Jobbik képviselője értékeli a közgyűlést.

baon.hu

 A jobbikos képviselő szerint több olyan fontos döntés is született, ami a képviselők nagyobb rálátását segíti, jobban bevonja a város irányításának folyamataiba őket. Számos jogkör került bizottsági hatáskörbe, mint például a kétmillió forint feletti beszerzések, Keresztúri szerint ez hozzájárulhat ahhoz, hogy a kis- és középvállalkozókat jobban be tudja vonni a különböző beruházásokba a város, ami eddig nem nagyon volt jellemző - írja a szegedma.hu. Több tulajdonosi jogosítvány is átkerült bizottsági hatáskörbe. Ami lényeges még, hogy nem lett elfogadva a 2010-es évi zárszámadás és belső ellenőrzés, mert a korábbi Állami Számvevőszék törvényességi megállapításai nem lettek korrigálva. Az üzleti tervek elfogadása kapcsán a politikus kifejtette, hogy az előző vezetés öröksége és a szűkös költségvetés miatt lehetett több mínuszos terv. Az üzleti tervek néhány hónapon belül, ahogy a cégek új vezetése teljes egészében befejezi az átalakításokat, új stratégiai rendszerük bevezetését, korrigálásra kerülhetnek. „Néhány hónapon belül már konkrétan látnunk kell, hogy a cégvezetők milyen vonalak mentén képzelik el a racionalizálásokat. Az IKV-nál például új hasznosítási koncepciót kell kidolgozni. Ott kiadatlan lakások tömkelege van. Azt mondom tehát, hogy e kérdésben várjuk meg a nyár végét” – így Keresztúri.

Keresztúri: a csatornaügy miatt is lehetett volna rendkívüli helyzet

 „Úgy gondolom, hogy a polgármester tegnap bebizonyította azt is, hogy méltatlan a városháza tekintélyéhez, becsületsértő, rágalmazásokkal teli kijelentései nem egy városvezető szájába valóak, ez megengedhetetlen, és ezt nem csak én, hanem az LMP és a Fidesz képviselői is többször jelezték felé. Kezdeményezni fogom az ezzel kapcsolatos kommüniké kiadását. A városháza díszterme nem egy kocsma” – emelte ki a politikus hozzátéve, hogy a közgyűlésen ismét bebizonyosodott az is, miszerint Botka csak papol az egyeztetésről, de amikor ő kiad valamit és az a dolog nem úgy van, rögtön megsértődik, és olyan hangnemet használ, ami megengedhetetlen. „Az IKV üzleti tervének elfogadása után is azzal kürtölte tele a várost, hogy rendkívüli helyzetet vezet be, és hogy ezek után csak lejárt határidejű kifizetéseket lehet teljesíteni. Egyrészről eddig is csak a lejárt határidejű követeléseket teljesítettük, másrészről, amiből ő most ügyet csinál az Szeged város költségvetésének egy százaléka, ez került módosításra. Hogyan lehet azt nyilatkozni az ország második legnagyobb költségvetésű városában, hogyha annak egy százaléka módosításra kerül, akkor az egész város büdzséje tarthatatlan lesz, és rendkívüli helyzetbe sodródott a város” – fogalmazott, majd emlékeztetett arra, hogy a szegedi csatorna-beruházás kapcsán az unió bizonyos közbeszerzési eljárások elmulasztása miatt mintegy 466 millió forint büntetést szabott ki, erről a múlt héten levelet is írt az NFÜ Szegednek, akkor érdekes nem hirdetett rendkívüli helyzetet a polgármester – tette hozzá.


A polgármesterre szállt vissza az egyeztetés hiánya?

Hasonlóan, ahogy a közgyűlést követően Haág Zalán (Fidesz), most Keresztúri is úgy nyilatkozott portálunknak, hogy a díszpolgári címek odaadományozásánál Botka László nem törekedett konszenzusra. „Botka nevében én kérek elnézést Dobozy professzor úrtól (Dobozy Attila bőrgyógyászprofesszort, akadémikust – a szerk.), de itt egy hárompárti megegyezés következménye Gyimesi Kálmán operaénekes kitüntetése. Botka László együttműködésre alkalmatlanságát mutatja, hogy egyeztetés nélkül, önhatalmúlag hozott be a közgyűlés elé egy jelöltet, akinek ráadásul a nevével is visszaélt: a közgyűlést megelőző napon telekürtölte a sajtót, miközben egyik párttal sem egyeztetett e kérdésben. Amit Botka mondott, hogy a cím leértékelődött és, hogy nem történt megegyezés, az éppen őrá száll vissza, mert nem volt semmi más alternatív javaslata: vagy az általa előterjesztett név, vagy semmi. Ezen a hozzáálláson sürgősen változtatnia kell. A polgármesternek nincs többsége a közgyűlésben, kezdjen el egyeztetni a képviselőtestülettel, aki nagyobb beleszólást szeretne a munkába” – mondta Keresztúri, majd a díszpolgári címmel kapcsolatban kiemelte, hogy annak külön örül, hogy végre Rákosit megfosztották e címtől.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!