Közélet

2011.04.26. 20:55

Füvön, járdán parkolni TILOS!

Sokan felfigyelhettek Kecskeméten az autóval cirkáló közterület-felügyelőkre. Egy-egy tilosban parkoló gépkocsi láttán megállnak, és már repül is a több ezer forintos bírság értesítője a szélvédőre. Beindult a vadászat a szabálytalanul parkoló autósokra? Önt büntették-e már meg tilosban parkolásért?

Rákász Judit

– Nincs szó vadászatról. Folyamatosan és tervszerűen végezzük az ellenőrzéseket, és megpróbáljuk a szabályokat betartatni! – mondta Csíkos Imre. – A belvárosban elsősorban gyalogos járőreink vannak, a távolabbi, nagyobb területeket autós közterület-felügyelők ellenőrzik. Tény, hogy munkánk jelentős részét a közlekedési szabálysértések miatt induló eljárások teszik ki. Azonban a kollégák emellett ellenőrzik többek között a közterület-használatra, a köztisztaságra, a zöldterület védelmére vonatkozó előírások betartását.

A legtöbb közlekedési szabálysértési bírságot a járdán álló, zöld területen várakozó, tilosban parkoló autósok kapják. A rendszeres ellenőrzéseknek köszönhetően volt néhány szép fogás a mozgássérült-igazolványt jogtalanul használó autósokkal szemben is. – Alapesetben azt ellenőrizzük, hogy ott van-e az érvényes igazolvány a mozgássérült-parkolóban várakozó autóban – mondta az intézményvezető. 

– Szúrópróbaszerűen annak is utánajárunk, hogy a gépjárművezető jogszerűen használja-e az igazolványt. A közelmúltban fennakadt egy autós az ellenőrzésen. Kollégáim megvárták az egyik multi áruházlánc parkolójában, amíg a jármű – láthatóan kiváló egészségi állapotnak örvendő – tulajdonosa, aki más nevére szóló igazolvánnyal parkolt, visszaérkezett autójához. Az ellenőrzést követően megtettük a feljelentést, és az igazolványt bevontuk.

A közterület-felügyelők vezetőjének tapasztalata szerint sok autós nem frissíti közlekedési ismereteit, például nem tudja: járdán parkolni tilos. Ez alól négy feltétel teljesülése esetén lehet kivételt tenni: a) a jármű a járda szélességének legfeljebb a felét foglalja el, b) a járdán a gyalogosok közlekedésére legalább 1,5 méter szabadon marad, c) a jármű tengelyterhelése az 1000 kilogrammot nem haladja meg, és d) az ott parkolást jelzőtábla vagy útburkolati jel megengedi. Jó tudni: Kecskeméten csak néhány hely van, ahol az utóbbi feltétel teljesül. Az egyik például a Széchenyi körút és az Irinyi utca sarkán, a „Búsuló juhászoknál”.  Súlyos ezrekre rúgó bírság lehet azoknak a büntetése is, akik az út mentén parkolva részben ráállnak a gazra. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] A tilosban parkolókra kiszabható bírság háromezertől húszezer forintig terjedhet
[/caption]

– A zöldfelületek védelme miatt kiszabott helyszíni bírság nem függ a zöldterület állapotától – mondta Csíkos Imre. – Akkor sem lehet zöldfelületre parkolni, ha a növényeket már kitaposták az autók. A bírság célja, hogy ismét zöldfelület lehessen az adott terület. Tény, hogy Kecskeméten is megtöbbszöröződött az autósforgalom, s a parkolóhelyek számának növekedése nem követte ezt a folyamatot. Azonban véleményem szerint okunk van az optimizmusra. A város közlekedésfejlesztése kapcsán a jövőben olyan fejlesztések valósulnak meg, amelyek javítanak a helyzeten. Az ellenőrzések miatt újra és újra felmerülő pletyka, hogy a közterület-felügyelők teljesítményre kötelezettek: ha tetszik, ha nem, bírságolniuk kell. 

– Köztisztviselők vagyunk, a fizetésünk nem függ attól, hogy mennyit büntetünk – reagált Csíkos Imre. – A közlekedési szabálysértések elleni intézkedések egy részére a rendőrség mellett a közterület-felügyelet is hatáskörrel rendelkezik. Emiatt valóban gyakrabban találkozhatnak a kecskeméti autósok a felügyelőkkel. Nyereségorientált működés viszont nincs, és nem is lesz.

<!-- Füvön, járdán parkolni TILOS! Sokan felfigyelhettek Kecskeméten az autóval cirkáló közterület-felügyelőkre. Egy-egy tilosban parkoló gépkocsi láttán megállnak, és már repül is a több ezer forintos bírság értesítője a szélvédőre. Beindult a vadászat a szabálytalanul parkoló autósokra? Önt büntették-e már meg tilosban parkolásért? Rákász Judit A tilosban parkolókra kiszabható bírság háromezertől húszezer forintig terjedhet -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!