Közélet

2011.04.17. 15:44

Fertőzéstől tartanak a lakótelepen

Csókák bontják a kéményeket, a galambok az ablakokba fészkelnek a szabadszállási Mátyás tér lakóépületein.

Miklay Jenő

Az úgynevezett honvédségi lakótelep életét megkeserítik a madarak. Szennyezik az egész városrészt, bontják a kéményeket a csókák, a galambok pedig annyira elszemtelenedtek, hogy egyenest az ablakpárkányokra fészkelnek.

A lakók szerint elszaporodtak a patkányok, a kóbor kutyák is, bár az utóbbi  állatokkal nem találkoztak a helyszíni szemlén a Bács-Kiskun megyei kormányhivatal egészségügyi szakemberei. A Mátyás tériek ugyanis a minap felkérték a hatóságot: segítsen nekik felszámolni az áldatlan állapotokat.

Azt már első ránézésre megálapították a Mátyás téren, hogy a 365 embert számláló lakóközösség panasza zömmel megalapozott.  Az összes épületet megszállták a madarak, ürüléküktől szennyezettek a falak a járdák. A 2-es számmal jelzett üresen álló lakóházba pedig be is költöztek a galambok a kitört üvegű ablakon át. A 14-es épület mellett pedig egy fa eresztett gyökeret a szennyvízcsatornába, ezért a kanális heti rendszerességgel eldugul, a szippantós kocsit kell kihívni.

Szemet szúrt a szakembereknek a gondozatlan játszótér is: szemétrakásokat, eldobott gumiabroncsokat, oszlásnak indult vakondtetemet találtak a helyszínen.

A lakótelepiek fertőzéstől tartanak. A megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve arról értesítette a panaszosokat, megteszik a hatáskörükhöz tartozó intézkedéseket, illetve jelzik a problémákat más illetékes hatóságoknak is. Az egész lakótelep karbantartásáért a MH 59. Szentgyörgyi Dezső repülőbázis a felelős. Parancsnoka, Kilián Nándor dandártábornok a múlt héten, pénteken fogadta az ügyben Füleki Imrét a lakóközösség képviselőjét.

-Tábornok úr megértette a gondjainkat, s azt ígérte, mindent megtesznek azért, hogy megszűnjék az áldatlan állapot a lakótelepen - számolt be a találkozóról Füleki Imre. - Sajnáljuk, hogy a városházáról senki nem vett részt e megbeszélésén, pedig az önkormányzat is köze van a Mátyás térhez, hiszen szedi a kommunális adót. Ezért legalább a közterületek rendben tartását elvárjuk - tette hozzá.

A volt honvédségi lakótelepen sok idős, beteges ember él, fájdalmuk az is, hogy évekkel ezelőtt bezárt náluk az élemiszerbolt. A legközelebbi kereskedés közel egy kilométerre esik tőlük. Füleki Imre intézkedett boltügyben is, de nem sok sikerrel.

– Sok idős ember kénytelen gyalogolni a városközpontba, vagy próbálnak ismerősökkel bevásároltatni. Még 2009-ben tudattam a problémát az egyik önkormányzati képviselővel, de  semmi nem történt – sorolta.
Megtudtuk, az önkormányzatnak nincs illetékessége a kereskedés tekintetében. A kiürített üzlethelyiség honvédségi tulajdon, hasznosításáról a HM Infrastrukturális Ügynökség rendelkezik. Meghirdették az ingatlan bérbe adását élelmiszerbolti hasznosításra. Egyelőre üresen áll.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!