Közélet

2011.04.20. 09:44

Fejlesztették a Kálvária Védőotthont

Befejeződött a szegedi Kálvária Védőotthon két épületének fejlesztése, az 50 millió forintos korszerűsítés költségeinek 94 százalékát az intézményt fenntartó Szeged-Csanádi Egyházmegye európai uniós pályázati forrásokból fedezte – jelentették be a beruházás keddi átadásán.

mno.hu

A 2000-ben alapított Kálvária Védőotthon értelmi fogyatékos és halmozottan sérült lakók ellátására szakosodott. Gajdosné Szálkai Erzsébet, az intézmény igazgatója elmondta, a gondozottak közül néhányan mozgáskorlátozottak, kerekes székkel közlekednek, illetve járókeretet használnak. Ezért pályázott az otthon két akadálymentes személyfelvonó építésére, írja az mno.hu.

Mozgáskészségük fenntartásához a gondozottak rendszeresen sport- és mozgásos játékfoglalkozásokon vesznek részt. A beruházás részeként mozgáskoordinációt fejlesztő, speciális terápiákhoz alkalmas eszközöket szerzett be az intézmény. A komplex fejlesztés során számítógépes oktatást is szerveztek a lakóknak. Emellett a gépparkot is fejlesztették, nagy teljesítményű nyomtatót, fénymásolót szereztek be, és egy mozitermet is kialakítottak.

A jelenleg üzemelő három házat az Értelmi Fogyatékos és Halmozottan Fogyatékos Fiatalok Egyházi Otthonának Alapítványa építtette. Elsőként a 14 ellátottat gondozó Referenciaház nyitotta meg kapuit. 2001-ben adták át a Frim Jakab Házat, majd három évvel később a Bárczi Gusztáv Házat 12-12 ember ellátását biztosítva. Velük húsz gondozó foglalkozik. Az intézmény az idei évtől került a működtetését addig is ellátó Szeged-Csanádi Egyházmegye tulajdonába. A több mint másfél hektáros területen a gondozottak önálló életet folytatnak, egy részük a Szegedi Szefo Fonalfeldolgozó Zrt. védett munkahelyén napi négy órában dolgozik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!