Közélet

2011.04.01. 20:24

Beleszól a halászléfőzésbe is a városközpont-építés

Klorofill oázis és út menti fórum. Lesz mindkettő a következő hónapokban. A parkolóhelyek száma viszont csökken.

Kubatovics Tamás

Néhány hete pórul járhat, aki a belvárosban rutin alapján óhajt közlekedni. Ez így lesz a következő hónapokban, hiszen a 900 millió forintos pályázati támogatást élvező városközpont megújítás újabb szakasza fogja borzolni az idegeket. Ez nem feltételezés, hanem a mindennapokban szerzett tapasztalat. 

– Lesznek gondjaink! Pontos dátumokat nem szeretnék mondani, a végleges kiviteli tervekre két hét múlva számíthatunk. Október végére készen kell lennünk az burkolatokkal – fogalmazott Fekete Károly építésvezető, a mélyépítési és burkolatépítési feladatokat végző Duna Aszfalt Kft. képviseletében a városházán csütörtökön tartott fórumon. Mint mondta: igyekeznek időben és megfelelő módon tájékoztatni az érintetteket, de út menti lakossági fórumokat már most is naponta tartanak. Megjegyzéséből úgy tűnt, ezeket az eszmecseréket esetenként inkább útszélinek lehet nevezni. 

Fercsák Róbert alpolgármester szerint egy ilyen nagy projekt nem szokott zökkenőmentes lenni és nem egységes a megítélése. Bizonyára lesznek, akiknek nem tekintik majd jónak a változásokat. A városvezető megértést és türelmet kért, mert egy építkezés kellemetlenségekkel jár. Hangsúlyozta: az előkészítésben voltak hibák, ezért az őszi választás után sok tennivaló akadt, hogy ne dőljön be a projekt. Mint arról beszámoltunk: a magánszemélyek kommunális adójának visszatérését egyebek mellett azzal indokolták, hogy az előkészületek hiányosságai miatt a fejlesztésekhez vállalt önrész felett százmilliós nagyságrendű anyagi teher nehezedik a városra. 

– Megfordul a forgalom iránya a Széchenyi utcában, a Barátok temploma és a városháza között, a Ferencesek tere és az Apponyi utca forgalom elől elzárt terület lesz. A Bartók Béla utca egyirányúvá válik, a Táncsicson viszont két irányba lehet közlekedni – sorolta Rádóczi, a városfejlesztési iroda vezetője. Lapunk kérdésére elmondta: a Bartók Béla utcáról nem lehet majd a III. Béla Gimnázium, illetve a bíróság felé autózni. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Már nekiláttak az Eötvös utcai közműépítésnek
[/caption]

Török Péter táj- és környezetépítész elragadtatva beszélt a múltból előásott emlékek alapján a bajai jellegzetességekről, így például a hatszögletű járdatéglákról, az öntöttvas-elemekről és a Tóth Kálmán tér egykoron pazar, különleges zöldfelületeiről. Várhatóan az utóbbi terület változása lesz a leglátványosabb, hiszen a Belvárosi templom előtt és mellett megszűnik a parkolás, a térre két körsétányt is álmodtak vízköpőkkel, csobogókkal, az egyik nyári hőségben pancsolóként is szolgálhat. A tervező szavai szerint a növényzet megújításával egy klorofill oázis jön létre. 

Tizenegy részprojektre bontható a megújulás, ezekből hat jelent infrastrukturális korszerűsítést. A Csermák tér már átalakult, a Szentháromság tér 11., valamint a sétáló utcai és a múzeum épületének külső megújulása, a Barátok templománál a lépcső rekonstrukciója, valamint a városközpont közműveinek, út- és járdaburkolatának, bútorzatának és növényzetének megújítása szerepel a programban, amit november végére kell befejezni. Ezek a munkák a nyár folyamán érintik a halfőző fesztivál által használt belvárosi területeket is. Bócsa Barnabás, a Baja Marketing Kft. ügyvezetője érdeklődésünkre elmondta: mintegy 200 asztal gazdájával kell egyeztetniük új helyről, mert a Bartók Béla utca, a Tóth Kálmán tér és az Eötvös utca építési terület lesz július második hétvégéjén. Az érintetteket levélben értesítik a helyzetről és a lehetőségekről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!