Közélet

2011.04.06. 09:41

Az ENSZ működését modellezik egyetemi hallgatók Szegeden

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének működését modellezi több mint százötven hazai és külföldi egyetemi hallgató azon a háromnapos konferencián, amely szerdán kezdődik a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) József Attila Tanulmányi és Információs Központjában.

szegedinapilap.hu

Az angol nyelven folyó tanácskozáson a hallgatóknak lobbizni, vitázni kell, ha szükség van rá, konfrontálódni, de legfőképpen meg kell próbálni együttműködni a világ problémáinak megoldása érdekében. A cél az, hogy a jövő politikusai, diplomatái gyakorlati tapasztalatot szerezzenek, írja a szegedinapilap.hu.
A rendezvényre a hazai egyetemek mellett összesen tizenöt országból érkeznek diákok, a legmesszebbről Japánból jönnek. Az egyes delegációkat különböző helyről érkező hallgatók alkotják, egyetlen fontos szabály van: igazi szülőhazáját senki nem képviselheti a vita során - közölte az SZTE nemzetközi kapcsolatok szakán harmadéves diák.
A szerdai plenáris ülést követően – melyen felszólal Bródi Gábor korábbi magyar ENSZ-nagykövet is – a résztvevők hat bizottságban folytatják a munkát. Egy-egy adott problémára kell megoldást találni a Biztonsági Tanácsban, az ENSZ Lefegyverzési Bizottságában, az Emberi Jogok Bizottságában, a Környezetvédelmi Program Bizottságában, a Fejlesztési Program Bizottságában, valamint egy nem ENSZ-szerv, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ülésén. A Biztonsági Tanácsban például a két Korea közötti konfliktusra igyekeznek megoldást találni a delegációk, a NOB ülésén pedig a 2020-as nyári olimpia helyszínét kell kiválasztani.
Csütörtökön délutántól újra a plenáris ülésen folytatódik a munka: a háromtucatnyi országot képviselő delegációknak itt az ENSZ reformjára kell megoldást találniuk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!