Közélet

2011.04.20. 09:07

Átadják az M43-as egy szakaszát és a Móra Ferenc hidat

Átadják szerdán kora délután az M43-as autópálya Szeged és Makó közötti szakaszát és a Móra Ferenc hidat. Azzal, hogy a sztráda egy 31.6 kilométeres szakaszt "kap", a csongrádi megyeszékhely gyakorlatilag mentesül a jelenleg jelentős áthaladó forgalom alól.

nepszava.hu

Az M43-as alapkövét 2008 júliusában rakták le, a pálya átadását eredetileg 2010 augusztus végére tervezték. A sztráda nettó 61,1 milliárd forintba került, ebből 67 százalék uniós támogatás. Az M43 autópálya jelenleg 9 km hosszú, az M5-ös autópályától a 47-es útig tart, ám a szerda délután hivatalosan is újabb 31.6 kilométerrel gyarapszik, írja a nepszava.hu.

Az érintett, Szeged és Makó közötti szakasz jelentősége, hogy menetesíti a csongrádi megyeszékhelyet az átmenő forgalom alól. Szegeden ugyanis naponta tízezer jármű halad keresztül, amelyből csaknem kétezer kamion. Ezek a sofőrök ezentúl várhatóan a sztrádát használják majd.

Az autópálya új szakaszával egyidőben átadják a Móra Ferenc hidat is, amely az M43-as autópálya létesítménye Szegedtől északra, Szeged-Tápé és Algyő közigazgatási határán. A csaknem 660 méter hosszú Tisza-híd szerkezete Magyarországon egyedülálló technológiával készült, további érdekessége, hogy a mederben nincs pillér.

A híd elősegíti majd a tranzitforgalom elvezetését és tehermentesíti a nyomvonal melletti településeket, így Szegedet, Szőreget, Deszket, Klárafalvát, Ferencszállást, Kiszombort és Makót.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!