Közélet

2011.04.15. 08:46

A Bács-Kiskun megyei elnök nem írta alá a közleményt

Tiltakozó közleményt intézett Magyarország és az Európai Unió nyilvánosságához a magyar igazságszolgáltatás csaknem teljes vezetése a bírák nyugdíjazását illető törvénymódosítás miatt. A közleményt aláírták a Legfelsőbb Bíróság (LB) és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnökei, mind az öt ítélőtábla elnöke és - négy kivétellel - valamennyi megyei bíróság elnöke. Bicskei Ferenc, a Bács-Kiskun Megyei Bíróság elnöke sem írta alá a közleményt.

N. N. M.

A tiltakozó közleményt azért szövegezték meg a bírák, mert – mint megírtuk - a hétfőn elfogadni szándékozott alaptörvény hatálybalépésével több száz bírónak kell távoznia a bírói szervezetből. A bírói életpálya jelenlegi felső korhatára 70 év, amit 62-re szállítana le az Alkotmány. Bács-Kiskun megyében 5 bírót érintene az intézkedés.

A közlemény szerint: „Mi, a Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bíróságának teljes ülése, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke, az ítélőtáblák, a megyei bíróságok elnökei csalódottságunknak és értetlenségünknek adunk hangot, egyben felelőtlennek, átgondolatlannak és szakmailag megalapozatlannak tartjuk a kormányzó pártok döntését, amellyel az Alaptörvényben kívánják módosítani a bírák nyugdíjba vonulásának jelenleg hatályos szabályozását”.

„Szakmailag elfogadhatatlan, morálisan vállalhatatlan lenne, ha bíróként, igazgatási vezetőként ebben a helyzetben nem emelnénk fel a szavunkat a bírósági szervezet önállóságáért, függetlenségéért, elhatárolódva minden jövőbeni politikai befolyásolástól, de kihasználva az egyetlen lehetséges és számunkra elfogadható eszközt, az ország és az Európai Unió nyilvánosságának az erejét.”

„21 évvel a rendszerváltás után egy, az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő országban újra a demokrácia minimum értékeiért kell küzdenünk. Soha nem hittük volna, hogy hazánkban közösen kell kiállnunk a jogállamiság és a demokrácia alapértékeinek védelmében azokkal szemben, akik közül többen részt vettek a diktatúra lebontásában, a demokratikus államszervezet kialakításában” – zárják a bírósági vezetők a közleményüket.

Megkérdeztük Bicskei Ferencet, a Bács-Kiskun Megyei Bíróság elnökét, hogy miért nem írta alá a bírói nyilatkozatot. Bicskei Ferenc nem kívánta részletekbe menően kommentálni a döntését. Ugyanakkor azt határozottan leszögezte, hogy a bírói korhatár drasztikus és átmenet nélküli csökkentésével nem ért egyet. Ezt a véleményét már április 7-én, a táblabírósági és megyei bírósági elnökök értekezleten kifejtette. Mostani döntését megelőzően, a közlemény aláírása vonatkozásában, a Bács-Kiskun Megyei Bíróság vezetőivel konzultált.

N. N. M. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!