Közélet

2011.03.31. 12:09

Tévhitek az egészséges táplálkozásról

Az egészséges táplálkozás diétázást jelent. Nem? Nem. Az igazság az, hogy az egészséges táplálkozás és a diétázás két külön dolog. De nem ez a legnagyobb tévedés a témakörben.

MediPress

1. tévhit: Ha valaki egészségesen eszik, biztosan fogyókúrázik. A legtöbb ember összekeveri a diétát a koplalással, különösen az általuk szeretett ételekről való lemondással. Akár ideális a testsúlyunk, akár fogyni próbálunk, az egészséges táplálkozás NEM fogyókúra. Az egészséges életmód kulcsa azonban mindenképpen egy egészséges étrend követése.

2. tévhit: Az egészséges táplálkozás unalmas, rossz ízű, és sosem lehet tőle jóllakni. Legyünk őszinték, az egészséges táplálkozás ízletesebb lehet… fantasztikusan változatos tud lenni… és hosszabb időre eltelíthet, mint az egészségtelen ételek. Sokan, akik egészséges étrendre váltottak, esküsznek arra, hogy egyáltalán nem hiányoznak nekik a korábban fogyasztott, egészségtelen ételek.

3. tévhit: A fogyásnak van valamilyen titka. Abszolút semmilyen titok, csodaszer vagy trükk nincs a fogyás mögött. Mindnyájan mások vagyunk, ezért az úgynevezett titkos fogyókúrás programok csak bizonyos embereknek válnak be, biztosan nem mindenkinek. Ráadásul gyakran kiderül, hogy ezek a fogyókúrák csak rövid ideig hatnak. Általában bármi, ami túl szép, hogy igaz legyen, az is.

4. tévhit: A sikerhez állandóan számolgatni kell a kalóriákat. Igaz, hogy érdemes lehet jegyzetelni az étrendünket, nem feltétlenül szükséges. Többnyire azoknak kell számolniuk a kalóriákat, akik nem fogyasztanak igazán egészséges ételeket.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Az egészséges étrend követéséhez nem kell atomtudósnak lennünk
[/caption]

5. tévhit: Egészségesen táplálkozni nehéz és bonyolult. Az egészséges étrend követéséhez nem kell atomtudósnak lennünk. Ezt nehogy elárulja valaki a szakértőknek, de ahhoz, hogy egészségesen táplálkozzunk, nincs szükség szakirányú diplomára vagy doktorira. Mindössze egy alapvető, könnyen kivitelezhető keretre van szükség, amely egyszerű szabályokkal lát el bennünket.

Ha legközelebb fogyókúrán gondolkodik, válasszon inkább egy vonzóbb alternatívát: egy olyan életmódot, amely többek között az egészséges táplálkozáson alapul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!