Közélet

2011.01.25. 19:51

Zsákutcába juthat az útépítés?

Egy éve eldöntött kérdés volt a hétfői közmeghallgatás legfőbb témája Foktőn. Tavaly áprilisban ugyanis a Duna-menti település képviselő-testülete határozott arról, hol jelöljék ki a Foktőt elkerülő út nyomvonalát.

Szűcs Brigitta Z.

Az út megépítésére azért van szükség, hogy a Barákán jelenleg nagy lendülettel építkező Glencor biztonságosan tudja fogadni és indítani a gabonával megrakott teherautókat. Így a kamionok a lehető legkisebb mértékben zavarnák csak a foktőieket.

Több helybélinek most az jutott eszébe, hogy zsákfalu lesz Foktőből, ha megépül az elkerülő, mert a tervek szerint a jelenleg Kalocsára vivő Fő utcáról nem lehet felhajtani majd az útra. Ehhez mintegy 250 métert kell majd autózni, a József Attila utca végén épülő körforgalomig.

– Az elkerülő úttal kapcsolatban minden a nyilvánosság előtt zajlott. Volt helye és lehetősége a vitának, de nem most, hanem az elmúlt években  – mondta Jakab Ferenc, polgármester. Azt is elmondta: – Amennyiben a település akadályozza a munkát, akkor a Glencor havonta akár 1,2 milliárd forintnyi kártérítésre is igényt tarthat, ami csődbe viszi a községet. Tőle vette át a szót dr. Erőss Hajnalka, a Glencore Kft. jogi képviselője, aki elmondta, ők a reális kompromisszumot keresik. Az elkerülő út lényege pedig az lenne, hogy a településen élők életét ne zavarja a gyár működése miatt megnövekedett forgalom.

– A település és a Glencore Kft. között van egy megállapodás, mely szerint az önkormányzat segíti és támogatja a gyár megvalósulását, és üzemszerű működéshez szükséges és elkerülhetetlen plusz beruházások megvalósulását. Ha az önkormányzat akadályokat gördít egy már több száz engedélyeztetési eljáráson átesett, és elfogadott terv elé, akkor szerződésszegési pozícióba kerül – tette hozzá Erőss.

Ezek is érdekelhetik