Közélet

2011.01.21. 14:56

Úsznak a házak, eldurvult a helyzet a faluban – fotó

Harmadfokú belvízvédelmi készültség mellett várják a csólyospálosiak a hétvégére jósolt újabb, nagyobb mennyiségű csapadékot. A külterületi dűlőutak járhatatlanok, házak rogynak meg, melléképületek dőlnek össze.

Zsámbóki Dóra

Hetek óta harmadfokú belvízvédelmi készültség van érvényben Csólyospáloson. A polgármester, Á. Fúrús János térdig sáros gumicsizmában intézkedik a hivatalban. – Szinte állandóan kint vagyok terepen, a szakemberekkel folyamatosan figyeljük, hogy hol a legszükségesebb gyorsan beavatkozni – mondja, miközben átnézi az újabb kitelepítésekhez szükséges papírokat. Ha a helyzet súlyosabbra fordul több embernek is el kell hagynia otthonát.

– Eddig egy nénit kellett kiköltöztetnünk a házából. Régi, alap nélküli vályogépület, a fala megrepedt, megcsúszott, életveszélyessé vált. A néni a lányáékhoz költözött – mondja a polgármester. – Jelenleg két idős ember vár kitelepítésre, egy belterületen, egy pedig külterületen él – teszi hozzá Á. Fúrús, aki azt is elmondja: a helyzet bármikor roszszabbra fordulhat és nem elképzelhetetlen, hogy több embernek is el kell hagyni az otthonát.

A belterület nagy részén nincs túl nagy baj, mert a nemrég kiépített csatornák teszik a dolgukat, de a régi, alap nélküli vályogházak nem bírják a megpróbáltatást. – A falu egész határában áll a víz. A földutak járhatatlanokká váltak, az elmúlt napokban azokat csináltuk. Földet kellett a nagyobb dűlőkre hordanunk, hogy kiemelkedjenek a vízből. Most már egy kicsit talán jobb lett így a külterületen élők helyzete, legalább közlekedni tudnak – teszi hozzá Á. Fúrús.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Ebben a házban nem maradhatott tovább idős lakója, a lányáékhoz költözött – mutatja Á. Fúrús János
[/caption]

Az első utunk a falu szélétől néhány száz méterre található tanyához vezet. Szabó Jánosné házához már nem lehet autóval bemenni, teljesen körülvette a víz. Lábszárig érő vízben-sárban cuppogunk az épület felé. Az idős asszony kitelepítésre vár.

– Mondta a polgármester úr, hogy pakoljam össze a holmijaimat, de hová mehetnék? A fiamék Pesten laknak egy panelház kilencedik emeletén. Egész életemben a homokot tapostam, hát hogy költözzek oda? Ráadásul itt vannak a disznóim is, nem bírtam még őket leadni, azokról ki gondoskodna, ha elmennék – sorolja kérdéseit a több mint hetven évet megélt asszony. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Szabó Jánosné tanyája madártávlatból. Mint egy hajó, úszik a vízen a ház
[/caption]

– Voltak itt már belvizek, de ilyen súlyos helyzetet még nem láttam. A hidrofor aknájából október óta éjjel-nappal szívatom a vizet, hogy legalább ivóvizem legyen. Ez a ház még az 1800-as években épült, Petőfi korában. Amin az idő nem talált fogást, majd most tönkreteszi a víz. Éjjelente ropog-pattog, de csak nem dől rám – kulcsolja össze a kezét Szabóné, majd elmondja: tudja, hogy a polgármesterre és a szakemberekre mindig számíthat, naponta többször elmennek hozzá, de ennek a problémának nincsen gyors megoldása.

– Holnap ide hozunk egy nagy szivattyút, keresünk utat a víznek, hogy eljusson az út mellett ásott széles árkokig – magyarázza a polgármester már az autóban, majd hozzáteszi: – Az út menti árkokat a gazdák ásták, hogy a földjeiket mentsék. Itt szinte mindenki a mezőgazdaságból él. A belvíz nekik is elképesztő károkat okoz. Akik fóliáznak, azoknak már ilyenkor elkezdődik a munka, a családok bevétele függ ettől. A legtöbben viszont a fóliás krumplit, a káposztafélék palántáit se bírták elrakni.

– Alázatra tanít minket a természet. Itt vagy aszály van, vagy belvíz. 2009 nyarán mondta nekem egy gazda, hogy nincs annyi víz, amit ez a talaj ne tudna elnyelni, erre most itt van – csóválja a fejét a polgármester. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Az összedőlés előtt álló házból már kikerültek a bútorok, az udvaron várják, hogy új otthonra leljenek
[/caption]

Csólyospáloson eddig hárommilliót költöttek közvetve vagy közvetlenül a belvíz elleni védekezésre, de a munkának még nagyon az elején járnak. A szakemberek véleménye szerint a belvíz okozta károk helyreállítása akkor is hónapokat vehet igénybe, ha nem jön újabb extrém mennyiségű csapadék.

Zsámbóki Dóra Ebben a házban nem maradhatott tovább idős lakója, a lányáékhoz költözött – mutatja Á. Fúrús János Az összedőlés előtt álló házból már kikerültek a bútorok, az udvaron várják, hogy új otthonra leljenek Szabó Jánosné tanyája madártávlatból. Mint egy hajó, úszik a vízen a ház -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!