Közélet

2011.01.07. 17:50

Szivattyúkkal megelőzhető a baj

Bár Kiskunhalason tegnap plusz öt fok fölé kúszott a hőmérő higanyszála az olvadás nem volt olyan mértékű a városban, hogy ugrásszerűen tovább nőjön a talaj vízszintje.

Zsámbóki Dóra

A város belterületén, a Károly utcában, a Fazekas utca felső szakaszán és Csalogány utca környékén ad több munkát a víz, de a szakemberek ezeken a helyeken még tudnak szivattyúzni. Szelezsán János, a belvízi védekezés vezetője arról tájékoztatta lapunkat, hogy a helyzet igazán a város mélyen fekvő külterületein, Füzespusztán és a Majsai út környékén rossz.

– A Majsai úton egy lakóház van nehéz helyzetben, de a kilakoltatásra egyelőre nem ad okot a belvízhelyzet. Itt, ha elkezd olvadni, akkor szivattyúkkal meg tudjuk előzni a bajt, akár úgy, hogy a vasúti töltés alatt átvisszük a vizet. Füzespusztán egy tanyán kritikus a helyzet. A ház ugyan itt sincs veszélyben, de a 400 birkát tartó gazdaságot teljesen körülvette a víz – beszélt a részletekről Szelezsán, aki hozzátette: tegnap alsószálláson ért el egy épületet a víz, de itt csatornaásással enyhíteni tudtak a gondon.

A szakember véleménye szerint, ha az összes hó elolvad az 5-7 centivel fogja megemelni a talaj vízszintjét. Ha nem jön csapadékos idő, akkor folyamatos munkákkal meg tudják előzni a nagyobb bajt.

Ezek is érdekelhetik