Közélet

2011.01.11. 16:01

Szemük láttára dőlt össze a házuk – fotó

Amint attól tartani lehetett, a hó elolvadásával tovább romlott az eddig is súlyos belvízhelyzet Pálmonostorán. Vasárnap újabb két ház dőlt össze a faluban, egy harmadik pedig életveszélyessé vált.

Hraskó István

Lajos Jenő és felesége otthon volt, mikor vályogházuk egy része összeomlott. Az utca felőli szoba fala kidőlt, a tető berogyott. Szerencsére a házaspár nem bent az épületben, hanem kint, az udvaron tartózkodott, és onnan figyelték, ahogy otthonuk romba dől. Már régóta tudták, hogy a ház menthetetlen, legfontosabb tárgyaikat előre összepakolták – hogy szükség esetén azonnal tudjanak költözni.

–  Öt éve másfél millióból újítottuk fel a házat. Soha nem okozott nálunk gondot a belvíz, nem jött be az udvarba, hiszen partos, magasabb részen laktunk. December elején látszott egy-két hajszálrepedés kívülről, de nem tulajdonítottam neki jelentőséget. Aztán csak nyílt, egyre nyílt a fal, a ház oldala teljesen kidudorodott. Mondták, hogy miért nem dúcoltattam alá a mennyezetet, de erre nem volt pénzünk, meg ilyen homokos talajon ezt nem is lehetett volna megoldani. A feleségem főzött délelőtt, aztán szóltam neki, hogy zárja el a gázt, és menjünk ki. Onnan lestük, ahogy összedől a ház – szemléli a romokat elkeseredetten Lajos Jenő. Nejével édesanyjához költözött, de mint mondja, ott sincsenek biztonságban: a pince feletti konyhában, ahol alszanak, szintén repednek a falak. 

– Van biztosításom, de „megnyugtattak”, hogy úgysem fogják kifizetni a kárt. Azért bemegyek csütörtökön a biztosítóhoz. Jó lenne, ha az államtól vagy az önkormányzattól kaphatnánk valami segélyt, nagy szükség lenne rá – búcsúzik el az otthonát vesztett férfi és felesége.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Lajos Jenőék a belvíz újabb károsultjai Pálmonostorán: nekik vasárnap dőlt össze a házuk
[/caption]

A hó elolvadásával újra ellepte a belvízár a falut, a vályogból épült, felvizesedett házak pedig rogyadoznak. Vasárnap a Lajos-családén kívül egy másik ház is összedőlt az Aranyhegy dűlőben, egy másik pedig életveszélyessé vált a Dózsa György utcában. Az itt lakók rokonokhoz, ismerősökhöz költöztek. Sok helyen beomlott a melléképületek fala is.

Rádiné Gémes Ildikó polgármester tájékoztatása szerint 11 helyen mennek folyamatosan a szivattyúk. Az önkormányzat további új, ideiglenes vízelvezető árkok ásását tervezi, a gépek már hétfőn el is indultak. Nem könnyű ugyanakkor dolgozniuk, mert a nagy sárban gyakran elakadnak. A tornacsarnokba már vittek ágyakat, hogy szükség esetén ott húzhassák meg magukat azok, akik fedél nélkül maradtak. A károsultak egymásnak adják a kilincset a hivatalban. A polgármester elmondta: abban bíznak, hogy a megye és ezáltal a község is kap majd támogatást a Kárenyhítési Alapból. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Homokzsákokkal, szivattyúkkal védik a házakat a faluban
[/caption]

Hraskó István Lajos Jenőék a belvíz újabb károsultjai Pálmonostorán: nekik vasárnap dőlt össze a házuk Homokzsákokkal, szivattyúkkal védik a házakat a faluban -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!