Közélet

2011.01.31. 20:57

Lemondott a polgármester

Lemondott mandátumáról Sipos Gyuláné, Kunpeszér polgármestere. A falu vezetését Varga Attila alpolgármester vette át.

Miklay Jenő

A kunpeszériek többsége 1998 óta minden választáskor bizalmat szavazott Sipos Gyulánénak. Pedig tavaly nyáron már tudtára adta környezetének a polgármester, hogy nem kíván indulni a hivatalért. A falubeliek azonban rábeszélték, s az októberi választásokon két jelölttel szemben 80 százalékos eredménnyel győzött. Most az új év elején azt tervezte, hogy nyugállományba vonul, de amellett megtartja hivatalát.
– Idei költségvetésünk fontosabb számait látva szűkíteni kell a kiadásokat ahhoz, hogy a tavalyi szinten tudjuk tartani intézményeink finanszírozását. Ezért kérelmeztem a nyugdíjazásomat, hogy azután a polgármesteri feladatokat a jövőben kevesebb javadalmazással, társadalmi megbízatás útján lássam el. Ezzel mintegy 3 millió forintot takarítana meg a község költségvetése. A státus megváltoztatásával egyetértett a képviselő-testület, ám kiderült: nyugállományba csak úgy mehetek, ha megszűnik minden biztosítási jogviszonyom. Ez a magyarázata annak, hogy múlt pénteken visszaadtam mandátumomat – tájékoztatott az előzményekről Sipos Gyuláné.

– Ebben az összefüggésben úgy tűnik, személyes áldozatot hozott a községért.
– Azt mondhatom, amióta polgármester vagyok, valamilyen módon mindenki, a képviselő-testület, a faluház, a helyi szervezetek sokat tettek azért, hogy a község gyarapodjon, intézményeink zavartalanul működjenek. Különösen sok munka hárul ránk a hivatalban jegyzőnk tartós távolléte miatt. Nagyon takarékosan éltünk mindig, ennek köszönhetően sikerült hitelek nélkül teljesíteni kötelezettségeinket. Megtartottuk iskolánkat, közben a falu fejlődött, megépítettük az infrastruktúrát, sor került a szeméttelep rekultivációjára, valamint számos kisebb fejlesztéssel együtt mintegy 400 millió forintot költöttünk lakóhelyünkre az utóbbi négy évben. A jelenlegi faluvezetésnek is az a legfontosabb célja, hogy továbbra is kiszámítható legyen a község boldogulása.

– Lemondását követően mi a képviselő-testület teendője?
– Varga Attila alpolgármester látja el a polgármesteri teendőket a választásig, amit ugyanis a törvény szerint ki kell írni. Természetesen annak nincs akadálya, hogy újból induljak a polgármester-választáson.

Ezek is érdekelhetik