Közélet

2011.01.18. 07:24

Kinek kellene megtanítani, hogyan szórakozzon kulturáltan a gyerek?

Az InfoRádió által megkérdezett szociológus szerint a szülőknek vagy a pedagógusoknak kellene megtanítaniuk a tinédzsereket arra, hogy miképpen szórakozzanak kulturáltan, milyen helyekre járjanak bulizni. Elekes Zsuzsanna arról is beszélt, hogy egy tavalyi felmérés szerint minden harmadik diák havonta legalább egyszer teljesen, akár az öntudatlanságig lerészegedik.

baon.hu

Otthon vagy az iskolában kellene megtanulni, hogyan lehet kulturáltan szórakozni - mondta az InfoRádiónak Elekes Zsuzsanna szociológus. A Corvinus Egyetem tanára hozzátette: Dániában például gyakorlat, hogy az első partit a szülők szervezik a gyerekeknek, akik így felügyelet mellett tanulhatják el a normális szórakozási formákat.

A szociológus egy magyarországi kutatásra hivatkozva arról beszélt, hogy a szülők többsége tisztában van azzal, hol, kivel tölti gyermeke a szabadidejét. Ám az, hogy a felnőttek megmutatják-e a fiataloknak a szórakozás "szabályait", nagyban függ egyebek mellett az iskolázottságtól és a társadalmi helyzettől.

Elekes Zsuzsanna szerint természetes, hogy a 12-16 éves gyerekek nem hallgatnak a szüleikre, hiszen ilyenkor próbálják kialakítani a saját személyiségüket; ebben az időszakban sokkal fontosabb számukra az, hogy a barátok, osztálytársak mit csinálnak, hogyan viselkednek.

A szülők így leginkább abban bízhatnak, hogy korábban sikerült elég mély benyomást tenni utódaikra, ami ebben a korban is visszatartó erővel hat. Ebben az időszakban ugyanis a klasszikus korlátozó módszerek nem válnak be, inkább ellenkező hatást, dacot váltanak ki a gyerekekből - magyarázta a szociológus.

A Corvinus Egyetem docense arról is beszélt: Európa-szerte általános jelenség, hogy a fiatalok főleg hétvégén isznak, de akkor mértéktelenül. Ezt először a kilencvenes években figyelték meg, és azóta is egyre többen isszák le magukat péntektől vasárnapig. Egy magyarországi felmérés szerint minden harmadik diák havonta legalább egyszer, akár az öntudatlanságig lerészegedik.

Ettől talán csak az tarthatja vissza a fiatalokat, hogy - akár egy, a szombatihoz hasonló tragédia kapcsán - megtanulják, milyen következményekkel járhat az, ha túl sokat isznak, vagy kábítószert vesznek be - fűzte hozzá a szociológus.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!