Közélet

2011.01.17. 20:45

Influenza: nincs hiány oltóanyagból

Jelenleg nincs rendkívüli influenzahelyzet, de két hét múlva országos járvány is lehet – jelzi az ÁNTSZ. Helyenként nincs elég térítésmentes oltóanyag. Megyénkben azonban nincs gond.

Popovics Zsuzsanna

Hiába kérik a háromkomponensű, a H1N1-vírustörzs elleni szezonális influenza elleni védőoltást az arra jogosultak Somogyban, a térítésmentes vakcina kifogyott. A háziorvosok leadott rendeléseit nem tudja teljesíteni a népegészségügyi szervezet.
– Eddig a készlet hatvan százalékát használták fel Bács-Kiskunban a háziorvosok, újabb rendelések csak elvétve futnak be az ÁNTSZ-hez – mondta el a baon.hu kérdésére dr. Balogh Marianna megyei tiszti főorvos.

– Országosan 800 ezren oltatták be magukat influenza ellen. – A háziorvosok átlagosan 150-200 adag oltóanyagot rendeltek, a legtöbb helyen még van belőle. Jómagam 220 főt oltottam be térítésmentes vakcinával, a múlt héten rendeltem még húsz adagot – mondta el dr. Kellermann Péter háziorvos, a kecskeméti alapellátás igazgatója. – Két napon belül megkaptam, hiányról szó sincs.

Tavaly év végéig a térítésmentes, influenza elleni oltóanyagnak alig több mint felét, 51,8 százalékát adatta be magának a magyar lakosság. Az utóbbi hat évben ez a legalacsonyabb arány.

– Tapasztalatom szerint csak minden harmadik, arra jogosult veszi igénybe a térítésmentes oltást – folytatja az igazgató. – Kevesen veszik meg az oltóanyagot. Az én rendelőmben, például, a beoltottak tíz százaléka. A háziorvosok ugyanakkor jelezték: amióta a médiában megjelentek a hírek az influenza első idei halálos áldozatáról, megszaporodtak a térítésmentes oltást kérők.

Január első hetében megyeszerte 52 influenzaszerű megbetegedést regisztráltak, kevéssel többet, mint december végén. Idén eddig egy beteg került kórházba influenzaszerű megbetegedéssel megyénkben.  

Ezek is érdekelhetik