Közélet

2010.12.04. 18:43

Jöttek, mértek, mentek

Fülöpjakab külterületén a tanyatulajdonosok értesítése nélkül végeztetett felmérést az áramszolgáltató. Az ott élők szolgalmi jog bejegyzésétől tartanak. A társaság ezt cáfolja.

Popovics Zsuzsanna

Tudtuk és beleegyezésük nélkül végeztetett méréseket a földjeiken lévő villanyoszlopok körül néhány napja az áramszolgáltató – panaszolták szerkesztőségünknek a Fülöpjakabiak. Szolgalmi jog bejegyzésétől tartanak. A mérésekkel, tudomásuk szerint, a kereskedelmi engedélyezési hivatal mérésügyi hatóságát bízta meg a DÉMÁSZ.

– A szolgalmi jog mindenképpen hátránnyal jár a földtulajdonosoknak, gondot okoz bérlésnél, tulajdonváltásnál – sorolja aggodalmait Csépes Árpád, aki a fülöpjakabi Iskola-dűlőben él.

A helyi önkormányzat jegyzője elmondta: szolgalmi jog bejegyzésére módot ad a törvény az áramszolgáltatónak, az eljárás hasonló a kisajátításhoz, mely során kártalanítás illeti meg a földtulajdonosokat.  
– Nincs tudomásunk arról, hogy a község területén új hálózat kiépítésébe fogott volna az áramszolgáltató – mondta el Lovasné Dr. Polyák Erzsébet jegyző. – Fülöpjakab sajátossága, hogy a külterületi népesség arányszámát tekintve a legtanyásabb település, lakosai kétharmada külterületen él. Máig vannak villanyárammal ellátatlan tanyák, elképzelhető, hogy tulajdonosaik kértek árajánlatot új vezeték kiépítésére, ennek nyomvonalát mérette fel a szolgáltató.

Az EDF DÉMÁSZ Zrt. kommunikációs csoportja közölte, jelen esetben a vezetékjog ingatlan nyilvántartásba történő bejegyzéséről van szó. A hálózatok tulajdonosai számára a hatályos villamosenergia-törvény teszi ezt lehetővé közigazgatási eljárás útján, 2012. december 31-ig. Társaságuk ezt az utólagos bejegyzési folyamatot indította most el.
A „vezetékjog” tulajdoni lapokon való megjelenítése nem jelent az ingatlannal kapcsolatban semmilyen résztulajdon szerzést – emeli ki a társaság közleménye.

Az utólagos bejegyzés hitel-konstrukcióknál sem jelent hátrányt, mert egy közérdekű használat miatti korlátozásról van szó, nem pedig egy pénzügyi követelés biztosítékául szolgáló bejegyzésről (például jelzálogjog). Az utólagos bejegyzési folyamathoz a törvény nem írja elő az ingatlantulajdonos előzetes megkeresését, hiszen a bejegyzés hatósági határozaton alapul, így többlet jogokat és kötelezettségeket nem keletkeztet, ezért külön térítés (kártalanítás) sem igényelhető.
Gyakran előfordul, hogy egy adott ingatlanon semmiféle vezeték nem található, viszont a tulajdoni lapra mégis bejegyzik a vezetékjogot. Oka, hogy biztonsági övezetnek minősül. Ennek rendeltetése, hogy az ott lévő személyek, építmények védelme és üzemzavar elhárítás, karbantartás céljából a villamos mű megközelítése megvalósulhasson.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!