Közélet

2010.11.03. 10:11

Szobor Halas szerelmesének

November 1-jén, az országban egyedülálló 1956-os halasi népszavazás évfordulóján avatták Nagy Szeder István – vagy ahogy Diószegi Balázs szobrász emlegette: Halas szerelmese – egykori városvezető mellszobrát.

Zsámbóki Dóra

Nagy Szeder István 1956-os fellépése rendkívüli jelentőségű volt, hiszen békés fordulatot hozott az elmérgesedő halasi történésekben. 1956. november 1-jén az országban egyedülálló módon népszavazást szervezett, ezzel később sok vérontástól és szenvedéstől óvta meg szeretett szülővárosát – idézte fel Pajor Kálmán az egykori politikus várostörténeti jelentőségű tetteit a hétfő délután tartott szoboravatón.

A Hősök terén felállított emlékmű létrejöttének egyik legnagyobb támogatója Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke volt. A költségek nagy részét is magára vállalta, a fennmaradó részt közadakozásból gyűjtötte a Nagy Szeder István-szobor bizottság.

Az avatón rövid beszédet mondott többek között az Országgyűlés alelnöke, és Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek is. Az emlékművet Lantos Gyöngyi csongrádi szobrászművész készítette.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Nagy Szeder István szobrát Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke leplezte le
[/caption]

Zsámbóki Dóra Nagy Szeder István szobrát Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke leplezte le -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!