Közélet

2010.11.29. 18:32

Lecserélik a Béke fasort

Ki kell vágni a kecskeméti Béke fasor elöregedett nyárfáit. Az ott élők vagyonukat, biztonságukat féltik a szélben lehasadó ágaktól.

Popovics Zsuzsanna

Ha a fákat lecserélik, az alattuk húzódó közműveket is felújítják. Az 1960-as évek elején ültetett, a városi környezetben idő előtt elöregedett nyárfák közül eddig is több tucatot ki kellett vágni. Legutóbb tavaly zuhant az útra egy megroggyant fa, és csak a szerencsén múlott, hogy nem okozott tragédiát. A Pászti András önkormányzati képviselő által összehívott fórumon már csak egy-két lakó állt ki a temetőhöz vezető fasor mellett.

Többen nehezményezték: egy éve már megegyeztek a facseréről, ám azóta sem történt semmi. Az ott élők azóta is rettegnek attól, hogy egyszer emberéletet követel a késlekedés. – Korábban többen ellenezték a fakivágásnak, a tavalyi fórumon jegyzőkönyv sem készült, ezért fontos, hogy az érintettek közös nevezőre jussanak és írásban kérjék a városvezetés intézkedését – magyarázta Pászti András, a választókerület képviselője. Az ügyben érintett szakemberek – a megyeszékhely főépítésze, főkertésze, a Bácsvíz Zrt. munkatársai – is válaszoltak a lakók kérdéseire.

Mint elhangzott, szinte hetente dolgoznak a Bácsvíz Zrt. hibaelhárítói az utcában, mert a fák gyökerei benőtték a csővezetékeket, és hol a csatornarendszer szorul javítására, hol az ivóvízvezeték hibásodik meg. Minden csőtörés alkalmával újabb fát is ki kell vágni, mivel csak így férnek hozzá a vezetékhez. A vízhálózat 1962-ben épült ki a Béke fasor utcában, a szolgáltató évek óta tervezi a csapadékelvezető csatorna felújítását, csakhogy az élő fákat nem bolygathatták. Pénz is van a munkákra: a cég húszmillió forintot különített el a jövő évi költségvetéséből a csapadékcsatorna kiépítésére, a vízvezeték cseréjére pedig kész újabb forrást szánni. A folyamat azonban hosszadalmas: előbb ki kell jelölni az új nyomvonalat, lerakni a vízvezetéket, aztán eltávolítani a tuskókat, végül kiépíteni a csapadékcsatornát. Új fák ültetésére ezt követően, legkorábban jövő őszszel kerülhet sor. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Máté László a Béke fasoron lakik. Szerinte már rég el kellett volna kezdeni az elöregedett fák lecserélését.
[/caption]

Az utcában élők többsége már ezt sem bánja, csak tudjanak biztonságban közlekedni – hangoztatták. Javaslatként elhangzott: ha már áttervezik, újra cserélik a közműveket, épüljön kerékpárút az utca egyik oldalán. A lakók azt is kérték: arra alkalmas fafajtát és egészséges, növekedésképes egyedeket ültessenek a régi fák helyére, és a későbbiekben gondozza is a város.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!