Közélet

2010.10.01. 16:27

Jobb lesz a műhelymunka

Egymilliárdos fejlesztés zárult le, harmada Bajára jutott. A város a faipari képzés centrumaként gyarapodott.

Kubatovics Tamás

Átadták a Jelky szakképző faipari tanműhelyét. Ezzel kis híján egymilliárd forint értékű fejlesztés zárult le a szakképzésben. – Jó dolog, ha ilyen épületek épülnek és fontos célokhoz vezető beruházások valósulnak meg. Valószínűleg ennek minden résztvevője jól végezte munkáját, hiszen egy átadáson lehetünk.

Kellett egy pályázati lehetőség, egy ötlet és a tervekkel rendelkezők elindulhattak – fogalmazott Rausch Sándor, a megyei közgyűlés alelnöke  csütörtökön délután a Szegedi úti intézményben. Mint mondta: sok vita után született meg a szakképzés átalakulásának idején a pályázat. Ma is a társadalom egyik legfontosabb megoldandó problémája a szakképzés helyzete, amivel kapcsolatban a közeljövőben már tisztul a kép.

Nyolc önkormányzati és öt társult nem önkormányzati fenntartó alakította meg két éve a Bács-Szakma Közhasznú Zrt-t, ami térségi integrált szakképző központ (TISZK) lett.  A húsz intézmény tíz települést érint, 17 szakmacsoportban száznál többféle képzést kínál. Ennek keretében valósulhatott meg a fejlesztés. A 989 milliós – ebből 100 millió az önrész – infrastruktúra-fejlesztés során Baján az asztalosipari, Kiskunhalason az építőipari, Kiskunfélegyházán a gépipari, Kalocsán robottechnikai eszközöket szereztek be, az első két helyen tanműhelyek is átalakultak.

Zsigó Róbert, országgyűlési képviselő szerint sokan úgy gondolják a városban, hogy munkahelyekre van szükség Baján. Ehhez pedig gazdasági és szakmai alapokat kell teremteni, a városnak mindent meg kell tennie, hogy a munkahely-teremtésben meglévő lehetőségeit maradéktalanul kihasználhassa. Fontos, hogy az itt végző fiatalok versenyképes tudással rendelkezzenek.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Jobb körülmények közt tanulhatják a fogásokat
[/caption]

– Az iskolának sok öröme, a városnak pedig sok haszna legyen az itt megvalósultakból – fogalmazta meg jókívánságát a honatya.
Rab Zoltán, a zrt. vezérigazgató a három éves munka méltó megkoronázásnak nevezte a bajai ünnepséget. Itt 350 millió forintos beruházás fejeződött be.

– Minden igényt kielégítő komplexum jött létre, a legkorszerűbb technológiával rendelkezik ipari műhelyünk – hangsúlyozta Királyné Koszter Mária, a Jelky András Szakképző és Kollégium igazgatója. Reményei szerint a korszerű körülmények vonzani fogják a fiatalokat. Ezzel a település népességmegtartó törekvéseihez is hozzájárulhatnak.
Az intézményükben folyó szakmai munka eredményességét érzékeltetve elmondta: 1993 óta az országos szakmai versenyen tizenötször értek el első helyezést diákjaik.

A felújított épületet már az előző tanévben is használhatták, a gyakorlati képzéshez szükséges, 112 millió forintért beszerzett eszközök májusban érkeztek és ettől a tanévtől segítik a képzést. Az épületek korszerűsítése mellett kialakították a CNC labort, ami egy marógépből és 12 számítógépből áll, a multimédiás terem pedig a képi és hang összeköttetést biztosítja kiskunhalasi és kiskunfélegyházi intézménnyel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!