Közélet

2010.08.12. 22:52

Kétirányúsított egyirányú

Bár egyetlen helyen sem engedi tábla, sok kerékpáros forgalommal szemben közlekedik az egyirányú utcákban, Kecskeméten. Táblakihelyezést egyelőre nem kértek, nem terveznek a városban.

Popovics Zsuzsanna

Az idei KRESZ-módosítás teszi lehetővé a behajtást az egyirányú utcába szemből ott, ahol azt kerékpáros, kiegészítő tábla engedi. A minimális változás hatalmas sajtóvisszhangot kapott, ám a bringások egy részének elkerülte figyelmét, hogy ahol nincs engedélyező tábla, ott továbbra is tilos a forgalommal szemben közlekedni.

- Vidéken általában nem jellemző az ilyen jellegű forgalomszabályozás, magát a lehetőséget is inkább budapesti kerékpáros szervezetek nyomására biztosította a jogalkotó - mondta el érdeklődésünkre Nyíkos Tamás, a Bács-Kiskun megyei rendőrség sajtószóvivője. Tőle azt is megtudtuk: a rendőrök szerint a megyében nem jellemző a kerékpárosokra, hogy az egyirányú utcákat forgalommal szemben használnák. - A balesetveszélyesség megítélésében nem foglalnék állást, hiszen a törvény értelmében jelenleg a megyében nincs olyan egyirányú utca, amit forgalommal szemben is lehet használni kerékpárral.

A közút kezelője dönthet arról, mely egyirányú utcák lehetnének elvileg kétirányúak.
- Országos közúton nincs egyirányú utca, így az állami közútkezelő nem érintett táblaügyben - tudtuk meg Szabó Sándortól, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. területi főmérnöksége megyei igazgatóságának illetékesétől.[caption id="" align="alignleft" width="334"] A kiegészítő tábla nélkül nem lehet szembe menni a forgalommal
[/caption]

A településeken ugyanez önkormányzati hatáskör, a megyeszékhelyen a városrendezési és -üzemeltetési bizottságé. Elnökétől, Falu Györgytől megtudtuk: a bizottságban egyelőre nincs napirenden a kétirányúsítás lehetőségének átfogó vizsgálata. A polgármesteri hivatal szakemberei sem foglalkoztak a dologgal. - Kétirányúsításra vonatkozó lakossági kérelem eddig egy sem érkezett a hivatalhoz - közölte Kasza Gábor, a városüzemeltetési osztály részéről.

Pedig forgalommal szemben közlekedni nem csak szabálytalan, életveszélyes is. A keresztező utcákban közlekedők ugyanis nem számítanak a rossz oldalról érkező kerékpárosokra. Európai példák igazolják, hogy a közlekedési táblák és az úton lévő festések jól figyelmeztetik mind az autóst, mind a kerékpárost, főleg jobb kezes "problémánál", ahol az autós nem számít forgalomra, amikor elsőbbsége van. Magyarországon erre se keret, se megfelelő kerékpáros, illetve autós kultúra nincs, így ez az egyirányú utcás közlekedés "zsákutca" - vélik a szabályokat ismerő és megtartó bringázók.

Baleset érheti a szabályosan haladót

A hivatásos közlekedők eleve számítanak a szabálytalan kerékpárosra, így figyelmesen hajtanak ki az egyirányú utcákból. Füredi Tamás autós iskolai oktató naponta tapasztalja az anomáliákat, rámutat: vannak helyek, ahol nem egyértelmű, ki lesz a vétkes, ha bekövetkezik egy baleset.

A kecskeméti zöldségpiac mögött, az Erdei Imre utca is egyirányú, és a Budai útra kanyarodó autós köteles elsőbbséget adni. Amennyiben balról szabálytalanul tér az Erdei utcára a kerékpáros, ráadásul parkoló autó takarásából, lehet vitatkozni azon, ki a hibás: az elsőbbségadást elmulasztó autós, vagy a forgalommal szemben közlekedő bringás?

A kecskeméti zöldségpiac mögött, az Erdei Imre utca is egyirányú, és a Budai útra kanyarodó autós köteles elsőbbséget adni. Amennyiben balról szabálytalanul tér az Erdei utcára a kerékpáros, ráadásul parkoló autó takarásából, lehet vitatkozni azon, ki a hibás: az elsőbbségadást elmulasztó autós, vagy a forgalommal szemben közlekedő bringás? A kiegészítő tábla nélkül nem lehet szembe menni a forgalommal -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!