Közélet

2010.06.09. 16:37

Tífusz és hepatitis fenyegeti az árvízi fürdőzőket

Készülnek a bajaiak a Duna csütörtöki tetőzésére. Közben szembe kell nézniük újabb veszedelmekkel: a várható vérszívó-invázióval és a fertőzésveszéllyel is.

Kubatovics Tamás

Csupán apróbb beavatkozásokra volt szükség a nap folyamán, egy-két szivárgás adott munkát, derült ki a helyi védelmi bizottság ülése után tartott tájékoztatón. Révfy Zoltán polgármester hangsúlyozta: ismerik az árvízzel kapcsolatos rémhíreket, de valótlanság a sükösdi és érsekcsanádi gátrobbantásról, illetve- átvágásról szóló pletyka, hasonlóan a dunafürdői fosztogatásokról szóló beszámoló.

Ilyen problémákról a 311 főt éjjel-nappali váltásban foglalkoztató vízügyi igazgatóságon sem tudnak, viszont fokozottan figyelnek, mert a gátakon egyre több káros jelenséget észlelnek. Harmadfokú a készültség Foktőtől az országhatárig, kétóránként olvassák a vízállást,  24 órás a figyelőszolgálat. Miskolcról 13 fős védelmi osztag tért haza, Baja és Foktő között kaptak feladatot. Érsekcsanádnál a vízügyesek buzgárt észleltek, ami azonnali beavatkozást igényelt. A víz az altalajon keresztül mozgott, ez az egyik legalattomosabb árvízi jelenség.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Fürdeni tilos és nem ajánlott, vízben a Vizafogó étterem
[/caption] 

Már most újabb veszedelmekre is kénytelenek figyelni a környéken. Ilyen például a szúnyoghelyzet, hiszen jelenleg is sok a vérszívó, az ár levonulása után elviselhetetlen körülmények lehetnek. Ezt megelőzendő, Bajáról a megyei bizottságok együttműködését kezdeményezik, hogy Tolna, Baranya és Bács-Kiskun közösen, több irányból, nagy hatékonysággal gyéríthesse a szúnyogokat. A hétvégére a várható 39 Celsius fok miatt kiadott hőségriadóhoz kapcsolódó teendőkről ma döntenek Baján.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Az ár levonulása után elviselhetetlen lehet a szúnyoginvázió
[/caption]

A Tisztiorvosi Szolgálat szakemberei pedig arra hívták fel a figyelmet, hogy a fürdési tilalom megsértése komoly veszélyekkel járhat ebben az időszakban. Tífusz és hepatitis A veszélyezteti az árvízben megmártózókat. Erre az iskolákon keresztül kívánják felhívni a gyerekek figyelmét. Éjjel 10-től hajnalig 4-ig óránként, rendőri felvezetéssel lehet közlekedni az 55-ös főút Baja és Pörböly közötti szakaszán. Így döntött szerdán a Tolna megyei védelmi bizottság. Az intézkedés visszavonásig érvényes, és a víz elől menekülő állatok védelmét szolgálja. Ezért ajánlott a Szent László-híd felé kerülni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!