Közélet

2010.06.26. 12:58

Nem lesz este tüntetés

A kecskeméti Kell egy hely! mozgalom szombaton este 10 órától demonstrációt tervezett az önkormányzat szeszrendelete ellen, de a rendőrség nem adott engedélyt a megmozdulásra.

baon.hu

A kecskeméti képviselők csütörtökön elfogadták a helyi szeszrendeletet, ami már nem csak a közterületen történő alkoholfogyasztást tiltja, hanem korlátozza a palackozott szeszesitalok éjszakai árusítását is.

A rendelet ellen tiltakozásul a Kell egy hely! mozgalom ma este 10 órára a Simonyi utcában demonstrációt tervezett, de ehhez a rendőrség nem járult hozzá. Nyíkos Tamás, a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője elmondta, a rendőrség a jogszabályok szerint értelmezte a beadványt, ami három pontban volt problémás. - Egyrészt a beadvány nem 72 órával a rendezvény megtartása előtt érkezett, másrészt a beadvány rendkívül hiányos volt és harmadrészt, amikor felvettük a kapcsolatot a beadvány készítőjével ő elzárkózott a hiányosságok pótlásától. Így a rendőrség nem adhatta ki az engedélyt a rendezvény megtartására, a szombati napra - mondta a szóvivő.

Megkerestük Vágó Gábor (LMP) országgyűlési-képviselőt is, aki a testületi döntést megelőző vitában fejtette ki véleményét a rendelet ellen és tett ígéretet arra, hogy a szombat esti demonstráción az LMP helyi szervezetének tagjai is részt vesznek.

Nem szóltak a hiányosságokról

- Egy alkotmánybírósági határozat lehetőséget ad, hogy azonnali reagálásként a rendőrség eltekintsen a 72 órás bejelentési kötelezettségtől. A bejelentés átadásakor az átvevő szabályosnak, és kielégítőnek találta a beadványt. A demonstráció szervezőjének nem hozták tudomására, hogy hiányos a beadvány, ezt az elutasító rendőrségi határozat sem tartalmazza, az csupán a 72 órás bejelentési kötelezettségre utal - mondta Vágó Gábor.

A politikus elmondta, hogy elmarad a tüntetés: a szervezők tiszteletben tartják a rendőrség döntését. - Az interneten szerveződő összejövetelt nem tartja meg a Kell egy hely! mozgalom. A Facebook-on mintegy négyszáz tag csatlakozott a tiltakozáshoz, közülük legalább 150 ember el is jött volna a demonstrációra. Ám éppen a rendőrségi engedély hiánya miatt nem lesz összejövetel, magam sem megyek el ma este a Simonyi utcába.

- A Kell egy hely! mozgalom ma este akarta megalakítani a fiatalokból álló polgárőr egyesületet - a testületi ülésen felvetődött ötlet nyomán -, hogy a város köznyugalmának őrzéséből is ki vegyék a részüket. De ezt is elhalasztottuk, egy későbbi időpontra. A törvényes kereteket kihasználva folytatjuk azt a küzdelmet, hogy a fiatalok lehetőségeit ne szűkítsék, hanem bővítsék Kecskeméten - mondta Vágó Gábor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!