Közélet

2010.06.28. 19:18

Most jó lenni tanítónak?

Sokan gondolják irigykedve a vakáció alatt: milyen jó is a pedagógusoknak, övék az egész nyár, több mint két hónapnyi szabadság! De vajon tényleg így van?

Magyarvári Annamária

– Szó sincs arról, hogy mostantól kizárólag pihenés és láblógatás várna ránk, hiszen előttünk vannak a nyári napközis táborok, és sok egyéb teendő – mondja Tóthné Vámos Edit, a kecskeméti Szent Imre Katolikus Általános Iskola igazgatóhelyettese. – A nyári szünetben nagyjából a tantestület fele vállal plusz feladatot, és viszi különböző táborokba, vízi túrákra a diákjainkat. Emellett 5 napközi rendszerű tábort is szervezünk itt helyben az iskolában, ezzel is próbálunk segíteni a szülőknek a nyári szünet beosztásában – ami egyáltalán nem egyszerű feladat – fogalmaz az igazgatóhelyettes.

A napközis jellegű táborokba elsősorban az alsós diákokat várják, de a felsősöknek is van lehetősége iskolai szervezésű táborokba múlatni az időt:
– A nagyobbakra egy hetes vízi túra és cserkésztábor várja, ezeket is iskolánk pedagógusai szervezték és vezetik. Családi nyaralást elsősorban júliusra és augusztus első felére tudnak időzíteni a kollégák, augusztus 20-a után ugyanis már gőzerővel kezdődik az új tanév előkészítése, az éves munkaterv elkészítése, és az osztálytermek díszítése, berendezése is a kollégákra vár – tudtuk meg Tóthné Vámos Edittől.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Sok tanár táboroztatással tölti a vakációt
[/caption]

A Ménteleki Általános Iskolában az iskolaév után szintén még napokig szorgoskodtak a pedagógusok: leltár és a nyári festés előkészítése, az összepakolás következett – mondja Berei Csilla intézményegység-vezető. – Hivatalosan július 1-től vagyunk szabadságon, de adminisztrációs feladat is akad bőven a nyárra. Van több folyamatban lévő intézményi pályázatunk, így négy kollégám vállalta, hogy a szünet idején is dolgozik a pályázati anyagon. A testnevelő kollégánk pedig azt vállalta fel: a sportkörös gyerekeknek a nyári szünet ideje alatt is folyamatosan tart edzéseket heti két alkalommal. Emellett kétszer egy hetes sport- és kézműves napközis tábor lehetőségét is biztosítjuk a tanulóinknak – mondta el az igazgatónő.

A középiskolai pedagógusokra már némileg kevesebb feladat jut a nyári szünetben, de azért itt sem ritka, hogy iskolai tábort vezetnek a pedagógusok:
– 21 éves hagyomány már az iskolánkban, hogy Erdélybe utazik a kilencedikesek közül egy csoport, ahol régi ételek receptjeit gyűjtjük, és ott helyben el is készítjük – meséli Ács Imre szakmai tanár, a kecskeméti Széchenyi vendéglátóipari szakközépiskola pedagógusa. – De vannak diákjaink, akik a Balatonhoz, mások pedig Németországba mennek szakmai gyakorlatra, egy-egy kolléga vezetésével. Vagyis vagyunk jó néhányan, akik a nyári szünetünkből 8-10 napot még a diákokkal töltünk – mondja Ács Imre.

Táborokból, ötletekből tehát nincs hiány, a kecskeméti Bányai Júlia Gimnáziumban például énekkari tábort szerveznek augusztusra. A pedagógusok nagy része egyébként hivatalosan július 1 és augusztus 19. között használja fel éves rendes szabadságát, mivel iskola- és óvodaidőben ők nem igazán tudnak szabadságot kivenni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!