Közélet

2010.06.17. 13:06

Kolompár-per: újra, elölről

Elölről kezdte tárgyalni a Kecskeméti Városi Bíróság a Kolompár Orbán és társai ellen zajló pert. Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke ellen három ügyben emeltek vádat, ezeket egyesítve tárgyalják. Kolompár ma vallomást tett, bár az ellene felhozott vádakat nem értette pontosan.

H. I.

– Elölről kellett kezdeni a pert, mert az utolsó érdemi tárgyalás óta több mint hat hónap telt el – közölte ma Mátyásné dr. Polereczki Éva tanácselnök a városi bíróság dísztermében tartott tárgyaláson. Így újból meghallgatják a vádlottakat, akik eldönthetik, hogy tesznek-e újra vallomást, vagy megtagadják azt, és fenntartják a korábban elmondottakat. A  tanácselnök a nyári ítélkezési szünetig összesen tíz tárgyalási napot tűzött ki. Ez várhatóan a vádlottak meghallgatásával telik majd el, de az ügyben még kihallgatnak a per során húsz-huszonöt tanút is.
 
 
A Kolompár Orbán és társai ellen folyó perben tavaly novemberben volt az utolsó tárgyalás. Ezután az ügyészégnek az egyik váddal kapcsolatban további bizonyítékokat kellett beszereznie, és újabb tanúkat is meghallgattak. A per ezután a parlamenti választások miatt szünetelt, az OCÖ elnöke ugyanis az MCF Roma Összefogás Párt képviselő-jelöltjeként Ózdon indult egyéni mandátumért, és képviselőjelöltként mentelmi jog illette meg. Ennek felfüggesztését a Kecskeméti Városi Bíróság kérte az OVB-től, ami márciusban meg is történt. A bíróság június 17-re tűzte ki a tárgyalást, ez azonban már kívül esett a hat hónapos határidőn. Így elölről kezdődött a tárgyalás-sorozat, a szabályoknak megfelelően a vádiratok ismertetésével.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A pernek összesen kilenc vádlottja van
[/caption]

Steigler Lászlóné dr. Rédei Rita ügyésznő három vádiratot olvasott fel, Kolompár Orbán ellen ugyanis három ügyben is vádat emelt az ügyészség. Ezeket egyesítette és együtt tárgyalja a bíróság. A pernek így most összesen 9 vádlottja van, az OCÖ elnökén kívül a vádlottak padján – illetve székén – ül felesége is, ő ugyancsak több ügyben érintett.

Szintén vádlott az OCÖ egyik elnökhelyettese, Kolompár László is, aki egy hete Solt közelében karambolozott, így a mai tárgyaláson a szabályszerű idézés ellenére nem jelent meg. Védője közölte, hogy védence ugyan már nincs kórházban, de sérülései miatt ma is rendelésre kellett mennie. A tanács elnöke felhívta az ügyvéd figyelmét, hogy a távolmaradást nyolc napon belül teljes orvosi dokumentációval igazolja.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Kolompár vallomást tett, a vádat azonban még most sem érti
[/caption] 
Kolompár Orbánt a három ügyben a megyei főügyészség jelentős értékre, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett sikkasztással, a számvitel rendjének megsértésével, jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével, magánokirat-hamisítással, valamint az európai közösségek pénzügyi érdekeinek megsértésével vádolja.  

Ma az elsőrendű vádlott arról az ügyről tett vallomást, melyet időrendben a legkésőbb csatoltak a perhez. Ennek lényege: Kolompár, mint a Kiskunmajsai Cigány Érdekképviseleti Szervezet elnöke és a Cigányság Foglalkoztatásáért Kht. ügyvezetője – a mélykúti illetve a keceli roma szervezetekkel közösen – 255 millió forintot igényelt egy foglalkoztatási program keretében. Az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány által koordinált program a hátrányos helyzetű emberek munkaerőpiacra történő belépését kívánta szolgálni, nagyrészt uniós forrásokból. A Kolompár Orbán majsai szervezete által vezetett konzorciumnak a szerződés aláírásával egyidejűleg előlegként 63,7 millió forintot, később pedig még 81,7 milliót utaltak át. A további igényléseket az OFA már nem teljesítette, mert szabálytalanságok merültek fel a pénzek felhasználásával kapcsolatban, és így vizsgálat indult.

A vád szerint a Kolompár Orbán vezette szervezet összesen 145,5 millió forintot szerzett meg jogosulatlanul. A költségek igazolására a vádlottak különböző cégektől származó hamis számlákat nyújtottak be a kiíróhoz, például takarításról, szoftver vagy üzletviteli tanácsadásról és utazásról. A vád szerint a számlákon szereplő gazdasági események nem történtek meg. Az egyik hamis okmányt kiállító vállalkozás vezetője éppen Kolompár Orbán felesége.
 
Az OCÖ elnöke a tárgyaláson kijelentette: nem nagyon érti a vádat, pontosabban az abban szereplő 145 milliós összeget. Később hozzátette: az előlegként kiutalt 63 millió „sem felel meg a valóságnak”, és hogy „a majsai szervezet végrehajtotta a projektet”. A büntetőjogi felelősségét nem ismerte el egyetlen vád esetében sem. 
 
– Nagyon nehéz helyzetben vagyok, mert nincs teljes rálátásom a tényállásra – jelentette ki Kolompár Orbán, aki vallomása során később kijelentette: két vádlott-társával még soha nem is találkozott, és kevés tudomása volt a lebonyolításról. Szerinte az egész projektet adminisztrációs és pénzügyi problémák jellemezték, „az OFA nem állt a helyzet magaslatán”. Többször is elmondta: érthetetlen volt számukra, hogy az OFA miért a projekt elindulása után 8 hónappal között velük szerződést, és hogy a későbbiekben is akadozott a finanszírozás.
 
– 40 milliónk még benn van az OFA-nál. Talán hibáztam, mikor botránytól tartva nem mondtam fel a szerződést – jelentette ki Kolompár. Mikor pedig felesége illetve közös cégük, a ZOR Kft. szerepéről esett szó, azt mondta: nem szokott beleszólni felesége dolgaiba, és nem tudja, hogy cégük hogyan került bele az ügybe. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!