Közélet

2010.06.07. 10:28

Itt a kánikula!

Dél felől egyre melegebb és szárazabb légtömegek érik el hazánkat, de ez csak a kezdet. Hétfőn a maximumok megközelítik, kedden pedig már el is érik majd a 30 fokot.

baon.hu

A hét második felében tovább fokozódik a felmelegedés, a hőmérők higanyszála akár a 35 fokot is elérheti, igazi kánikulára készülhetünk. Hűsítő záporokra, zivatarokra kedden, főleg az északi megyékben van esély.

Valószínű nem is fogunk sokáig örülni a száraz, napos időnek, hiszen ez a hirtelen váltás, a fülledt, nyári idő igencsak megviselheti szervezetünket – tudtuk meg Kurunczi Ritától, az időkép.hu meterológusától.


Íme néhány jó tanács az elkövetkezendő időszakra:

– A folyadékpótlás nagyon fontos! A legmegfelelőbb a hideg ásványvíz, lehetőleg 3-4 liter elfogyasztására törekedjünk, de egyszerre ne igyunk sokat! Az idős emberek, és a gyermekek fokozottan ki vannak téve a kiszáradás veszélyének, figyeljenek egymásra! Kerüljük a tűző napon való alkoholfogyasztást! [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Gondoskodjunk a megfelelő folyadékpótlásról!
[/caption]

– Az UV-sugárzás 11 és 15 óra között extrém magas. Ezekben az órákban védekezés nélkül ne tartózkodjunk huzamosabb ideig a szabadban! [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Használjunk kalapot a nap ellen!
[/caption]

– Együnk könnyen emészthető ételeket; a sokszor keveset elvet tartsuk be! A túlzottan fűszeres, csípős ételek fokozzák a verejtékezést. A koffein vízhajtó hatása miatt kávé után mindig igyunk meg egy pohár vizet.

– Naponta többször engedjünk hideg vizet az alkarunkra, ezzel hűsíthetjük testünket!

– Gyermekeink egészségére nagyon vigyázzunk, fényvédő krémekkel mindig kenjük be őket, és fejüket is fedjük be, adjunk rájuk szellős ruhát, de lehetőleg, olyat, ami takar is, hogy ne érje bőrüket sok helyen közvetlen napsugárzás! Ne hagyjuk a kocsiban őket, sem felhúzott, sem leengedett ablak mellet sem![caption id="" align="aligncenter" width="334"] Használjunk fényvédő krémeket!
[/caption]

– Lehetőség szerint este mozogjunk, napközben pedig kerüljük a megerőltető fizikai munkát!

– Szemünket is védjük az erre alkalmas UV szűrős napszemüvegekkel. Ezek elmulasztása hosszú távon szemünk károsodását okozhatja.

– Ha tehetjük, szabadidőnkbe menjünk vízpart közelébe, és hűtsük le magunkat. Fokozottan ügyeljünk arra, hogy ne ugorjunk felhevült testtel a vízbe, mert szervezetünk nem biztos, hogy azonnal alkalmazkodik a hirtelen hőmérsékletváltáshoz, és ez akár szívleállást is okozhat. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Menjünk vízpartra vagy strandra!
[/caption]

– Akik gyógyszert szednek magas vérnyomásra, konzultáljanak orvosukkal, hogy nagy melegben módosuljon-e az adag, mivel ilyenkor természetesen is alacsonyabb lehet a vérnyomás, és változatlan gyógyszeradag mellett túlságosan is alacsonnyá válhat, ami rosszullétet okoz.

Ha gondosan ügyelnek egészségükre, és az óvintézkedéseket betartják, ezt a nyarat is gond nélkül átvészelhetik. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!