Közélet

2010.06.29. 18:21

Forgalomra kész a bezárt szárnyvonal

Műszaki akadálya nincs, vasárnap újraindulhat a december óta szünetelő személyforgalom a Kecskemét–Lajosmizse vasúti szárnyvonalon.

Popovics Zsuzsanna

Új menetrend híján nem tudni, vasárnaptól hány vonatpár közlekedik majd a vonalon. – Egyre többen érdeklődnek a vonatok felől, de mi sem kaptunk felvilágosítást ez ügyben – közölte kérdésünkre a Kecskemét alsó forgalmi iroda ügyeletese.

A MÁV Zrt. kommunikációs igazgatósága úgy tájékoztatott, vélhetően az utolsó érvényes menetrend szerint indul újra a személyszállítás, vagyis négy vonatpár közlekedik a jövőben Kecskemét és Lajosmizse között.

– A korábbi menetrend anomáliája, hogy 10.42-kor elindult Lajosmizsére a személyvonat, nem várva be a két perccel később Kecskemétre érkező intercity járatot, ami teljesen ésszerűtlen – mondja Kőváry Antal az egyik vasutas szakszervezet térségi elnöke. Kollégáival a szárnyvonal bezárása előtt rendszeresen dokumentálták az utasforgalmat, a máriavárosi állomáson három hónap alatt 2600 le- és felszálló utast regisztráltak.
Rongálás nem történt a szárnyvonalon. Ez betudható annak, hogy működik a teherforgalom, továbbá Lajosmizséről mozdonyok járnak át Kecskemétre üzemanyagot tankolni, víztartályokat feltölteni.

– Pályafenntartási szempontból üzemkész a vonal, a biztonsági berendezéseket is beleértve – közölte Kovács Sándor, kecskeméti állomásfőnök-helyettes. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Csendes a szolgálat a máriavárosi állomáson, Kőváry Antal vonatjelentő őrnek kertészkedésre is jut ideje
[/caption]

A vasúti ingatlanokban sem keletkezett kár a személyforgalom szüneteltetése idején. A forgalmat, annak kiszolgálását nem akadályozza épületrongálás, a hetényegyházi állomásra ráférne egy homlokzat felújítás és csatornacsere, de ez nem újkeletű probléma.

Basky András lajosmizsei polgármester elmondta: a MÁV a személyszállítás újraindítása kapcsán két dologban kérte az önkormányzat együttműködését. A vasúttársaság kérésére ellenőrizzék, megvan-e valamennyi közlekedési tábla a város területén lévő vasúti átjáróban. Egy hiányzott, azt pótolták. A menetrend kialakításával kapcsolatban nem kérték véleményüket, elnapolták az egyeztetést, azzal, hogy később visszatérnek rá. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Se ajtó, se ablak az állomáson
[/caption]

Bontásra ítélve

A klábertelepi állomásépületről küldött fotókat egy Olvasónk. Ezekkel illusztrálta, hogy ebben a vasúti ingatlanban mégis keletkezett kár a személyforgalom szüneteltetése idején. Néhány tavaly januárban készült fotó igazolja: akkor még volt ajtó-ablak az épületen. Azóta viszont minen mozdíthatót leszereltek, elvittek garázda tolvajok.
„Még az ipar vágányt is megbontották, az épületről nem is beszélve. Klábertelepen nem jártak ellenőrizni a vasúti illetékesek?” – kérdezi a problémát felvető olvasónk. De igen. Egy neve elhallgatását kérő vasúti ingatlankezelő kérdésünkre elmondta: tudnak a rongálásról, az állomásépületet nem tervezik felújítani, bontásra van ítélve.

Klábertelep félúton van Lajosmizse és Méntelek között. A Mizséhez tartozó településrészt mintegy 100 évvel ezelőtt hozta létre Kláber Mór, a homokot használva az akkori szőlővész ellen. Szőlővel telepítette be a Méntelek környéki, attól északra lévő sivár homokos földeket, ezzel Méntelek település fejlődését is megalapozva. A vasúthálózatot kihasználva hozott létre Klábertelepen egy településrészt a munkásoknak, itt épített kastélyt, és telephelyet. A mizsei lokálpatrióták szerint, bizonyára forog a sírjában, mivel a róla elnevezett telep ma leginkább szemétdombra hasonlít.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!