2010.06.15. 11:51
A permetből is mér a kofa
Előbb-utóbb piacra, a boltok polcaira kerülnek a permetszerrel védett zöldségek, gyümölcsök. Kérdés, mennyi vegyszer marad egészséges étkeinkben?
A májusi esőzések utáni kánikula kimondottan kedvez a növénykárosító gombáknak, baktériumoknak és rovaroknak. A termelők többszöri permetezéssel igyekeznek megvédeni szőlőt, gyümölcsöt, zöldségfélét. A peronoszpóra elleni védelemre ilyentájt feltétlenül szükség van, gyakorlatilag elkerülhetetlen a vegyszerezés.
– Az időjárás valóban kedvez a növénybetegségeknek, erősebb fertőzés várható mind a szántóföldi növényeknél, mind a zöldségtermelő kertészetekben – szögezi le Bűdi János, a mezőgazdasági hivatal megyei Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának vezetője. – Ebből azonban nem következik, hogy több lesz a termésben a szermaradék. A vegyszerek előírás szerinti használata és az élelmezés-egészségügyi várakozási idő betartásával mindez elkerülhető.
Jogszabály írja elő, hány napnak kell eltelnie az utolsó növényvédelmi kezelés és a betakarítás között, hogy a termék ne tartalmazzon a megengedettnél több növényvédőszer-maradékot.
– Az ellenőrzések során mért magasabb határérték rendszerint abból adódik, hogy a növényt idő előtti betakarítják, még mielőtt a hatóanyag lebomlana – mondja a szakember. – Évente több száz mintát veszünk, mindössze néhány esetben fordul elő meg nem engedet hatóanyag, vagy a határértéknél magasabb mennyiségű szermaradék. Legutóbb az év elején, fejes salátánál fordult ilyen elő.
Az igazgatóság munkatársai rendszeresen vizsgálnak zöldséget, gyümölcs piacokon, hipermarketekben. A napokban borsóból, spenótból vettek termőhelyi mintát, rendellenességet nem tártak fel. Az elkövetkezőkben paradicsomot, paprikát, sárgarépát vizsgálnak majd az ellenőrök, hamarosan elkezdődik a cseresznye, a meggy és kajszi barack ellenőrzése.
A környezetvédők ugyanakkor állítják: a hazai boltokban kapható zöldségek és gyümölcsök több mint 40 százaléka növényvédő szerekkel szennyezett. A Levegő Munkacsoport egy tavalyi felmérése szerint a hazai lakosság 84 százaléka szerint az élelmiszerekben található vegyi anyagok jelentik a legnagyobb kockázatot az emberek egészségére.