Közélet

2010.04.29. 10:29

Támogatást nyújtanak a védőoltáshoz

Harmadáron juthatnak hozzá idén a hetedikes lányok szülei a humán papillomavírus elleni védőoltáshoz Kecskeméten. Erről a csütörtöki közgyűlésen döntöttek városatyáink.

T. V.

A város támogatást nyújt humán papillomavírus elleni védőoltáshoz. A három szükséges oltás közül alapesetben kettőt az önkormányzat finanszíroz. Dr. Zombor Gábor a csütörtöki közgyűlésen hangsúlyozta, hogy ennek a döntésüknek akkor igazán nagy a jelentősége, ha ezt a rendszert a következő években is folytatják. Dr. Adorján Mihály is egyetértett a polgármesterrel ebben: azt mondta, ennek a ciklusnak ez volt az egyik leghumánusabb döntése. 

Köztudott, hogy a nők életének egyik legnagyobb fenyegetése a méhnyakrák. A betegség kialakulásáért felelős humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás részben megoldást jelenthet, csakhogy a vakcina igen drága, támogatás pedig nincs rajta. Egy adag oltóanyag harmincezer forintba kerül, a védettség kialakulásához azonban három dózis kell, ami összesen kilencvenezer forint.

Az ideális az, ha a lánygyerekeket még a szexuális élet megkezdése előtt beoltják, csakhogy ez hatalmas anyagi teher a családoknak. Ezért is döntött úgy a kecskeméti önkormányzat, hogy támogatást ad a védőoltáshoz. Az erről szóló helyi rendeletet csütörtökön fogadta el a város képviselő-testülete.

Idén azok a lányok kaphatnak támogatást, akik a következő tanévben lesznek hetedik osztályosak. Ez a városban mintegy 620 gyereket érint, a szervezést az iskolai rendszer segítségével oldják meg. Alapesetben a város a második és a harmadik oltást támogatja, így csak az elsőt kell megfizetni. A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők és a nevelésbe vett gyermekek viszont az első oltást is ingyen kapják úgy, hogy annak költségét utólag téríti meg az önkormányzat.

Szexuális úton terjed

A méhnyakrák az a daganatos betegség, amely időben észlelve nyomtalanul gyógyítható, ám előrehaladott stádiumban a beteg menthetetlen. A kór kialakulásáért 99 százalékban a humán papillomavírus a felelős. Ennek több mint száz típusa van, és szexuális úton terjed. A megelőzés legjobb eszköze a védőoltás, amely 2006 óta létezik. Az orvosok azt javasolják, hogy a lánygyerekeknek célszerű 12-14 éves koruk között megkapniuk a vakcinát.

A vakcina iránti támogatási kérelmeket a gyerekek törvényes képviselői szeptember 15-től október 15-ig nyújthatják be a polgármesteri hivatalhoz, egy arra rendszeresített nyomtatványon. A kérelemhez csatolni kell az iskolalátogatási igazolást is. Az első oltás költségét szintén az önkormányzat számlájára kell majd befizetni. Idén 39 millió forintot szánnak az oltások támogatására. A tervek szerint az anyagi lehetőségek függvényében a program a következő években is folytatódna.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!