Közélet

2010.04.21. 17:42

Az új kapitány tud nevetni a rendőrvicceken

Címkék#kiskőrös

Új rendőrkapitánya van Kiskőrösnek. Andriska Tibor, őrnaggyal legfontosabb tervei mellett korrupcióról, korengedményes nyugdíjazásról és rendőrviccekről is beszélgettünk.

Szűcs Brigitta Z.

– Eszébe jutott valaha, hogy rendőrkapitány szeretne lenni?
– Öt éve vagyok a bűnügyi osztály vezetője, két éve rendőrkapitány-helyettes. Igen, megfordult a fejemben, hogy egyszer majd, azt viszont nem gondoltam, hogy ilyen gyorsan szembetalálom magam ezzel a kihívással.

– Hogyan lett rendőr?
– Érettségit Szegeden, vasútgépeszeti szakon szereztem. Nem voltam a mozdonyok szerelmese, de a műszaki dolgok és a gépészet érdekelt. A középiskolát követő egyéves katonai szolgálat végén hívtak a Kék villám névre hallgató rendőrségi futballcsapatba. Megismerve ezt a közösséget már egyértelmű volt, hogy szeretnék közéjük tartozni. Nem sokat vacilláltam, amikor kiderült, hogy van felvétel. Már az első pillanatban tudtam, hogy nyomozó szeretnék lenni. A bűncselekmények felderítése érdekes, színes munka. Így aztán a közlekedési alosztályon töltött néhány hónapot követően nyomozó lettem.

– Emiatt ment egyetemre?
– Részben. Azt, hogy szeretnék továbbtanulni már 18 évesen is tudtam. A hova kérdésre viszont akkoriban még kerestem a választ. Végül Pécset, a Jannus Pannonius Tudományegyetem fizika-kriminalisztika szakán végeztem. Ezután elvégeztem a rendőrtiszti átképzőt, így lettem, lehettem nyomozótiszt.

– Mi volt az első ügy amit úgy érez, hogy sikeresen megoldott?
– A legelső egy sorozatlopásokat elkövető társaság elfogása volt ''96-ban. A legnagyobb és legkomolyabb azonban néhány évvel később egy kábítószeres banda leleplezése volt. Rengeteg fiatal érintett volt az ügyben, 73 gyanúsítottunk volt. A rendőrségi tortúrát követően jó néhányan felhagytak a drogfogyasztással a fél éves kezelést követően. Abban az ügyben a legnagyobb érdemünk azt hiszem az volt, hogy a szülői szigor mellé lépve, a rendőrségi intézkedésektől megszeppent fiatalokban a házkutatásokkal, a kihallgatásokkal komoly nyomot hagytunk, aminek köszönhetően, az első ijedtséget követően visszatértek a rendes kerékvágásba. Holott akkor az életükkel játszottak.

– Mit a legnehezebb elfogadtatni, betartatni ebben a régióban?
– Itt rengeteg, kétkezi munkájából átlagosnál kicsit jobban élő, munkás ember él. Napkeltétől napnyugtáig dolgoznak, de mégis ízig-vérig vidéki mentalitásúak. Benyit egy idegen vizet kérni, aztán kifosztja őket. Egy nagyvárosi ember az idegenre rávágja az ajtót, itt meg nincs meg az egészséges bizalmatlanság. Sok idegen megfordul nálunk, hisz sok vállalkozás van itt, van mit megvenni. Emiatt nem ritka az sem, hogy hamis bankjegyek kerülnek forgalomba. A trükkös lopások megakadályozása érdekében folyamatosan kampányolunk.

– Itt nem jellemző a nekem szabad, mindenki mást viszont szigorúan büntessenek meg mentalitás?
– Óh, dehogynem! Legyenek kemények, de ne pont velem! – ezt a mondatot sokszor halljuk. Ezt a „nem helyes értelmezést” szeretnénk megváltoztatni. Az erkölcsi igényeket megpróbáljuk összehangolni a jogszabályokkal. De nem csak e tekintetben szeretnénk nyitni a lakosság felé. Fő céljaink között szerepel a biztonságérzet növelése, cserébe pedig csak a hatékony munkához elengedhetetlen észrevételeiket, bejelentéseiket kérjük az illetékességi területünkön élőknek. A jövőben is minden törvényi és jogszabályi lehetőséget kihasználunk annak érdekében, hogy az erőszakos cselekményeket elkövetők, ne zavarják a becsületes állampolgárokat.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A rendőrkapitányi iroda nem ismeretlen Andriska Tibor számára, hisz sokszor megfordult itt. Mostantól ő ül a vezetői székben.
[/caption]

– Mi az, ami biztosan másképp csinál majd, mint az elődje, Arató László?
– A volt rendőrkapitány úr óriásit lendített a kapitányság mutatóin. Emberséges, jó parancsnok volt, aki minden szakmai és erkölcsi támogatást igyekezett megteremteni számunkra. Az ezévi koncepciót együtt terveztük meg, épp ezért nagy dolgokban, elviekben nem változik semmi. Az aránytalan, nem egyenlő munkamegosztásra nagyon érzékeny vagyok. Eddig is foglalkoztunk ezzel, ám ha vannak még ilyen szegletek, ezt mindenképpen össze fogjuk simítani.

– Gyermekkora óta a környéken él, ebből profitálhat a környék.
– Igen, ebből mindenképpen szeretnék előnyt kovácsolni. Majd'' minden réteg problémáját ismerem. Vagy a munkám vagy a hobbim, a futball végett. A rendőrséggel szemben támasztott igényeket ismerem és igyekszem úgy dolgozni, hogy megfeleljünk ezeknek.

– Mi történik azzal a rendőrrel, akiről kiderül, hogy lefizethető?
– Egyszer egy parancsnok azt mondta ezügyben, hogy itt kötelező a zéró tolerancia. Ebben abszolút egyetértek vele. Ezen a kapitányságon erős kollegiális és baráti kapcsolatok vannak. Az állomány mondhatni együtt lélegzik. Egy ilyen csapat azonnal észreveszi és kilöki azt, aki romlott. Nincs kegyelem senkinek.

– Szakmailag helyesnek találja, hogy tapasztalt rendőrök korkedvezménnyel nyugdíjba mehetnek? Így a fiatalabbak hogyan tanulják meg az „öregektől” a szakma mesterfogásait?
– Nos, tényleg óriási szükség volna azokra a 40 és 55 év közötti aktív munkatársakra, akik szakmai rutinnal, helyismerettel rendelkeznek. Emiatt egyfajta űr van a rendőrség berkein belül. Azoknak a tapasztalt kollégáknak, akiknek az egészségügyi állapota megengedi, lehetőséget kell adni egy másik területen, hogy újra kihívást találhassanak a munkájukban, hogy ne menjenek el az állományból.

– Ismer rendőrvicceket? Nevet rajtuk?
– Rengeteg jó rendőrvicc van. Azokon persze, hogy nevetek. Azokat azonban nem kedvelem, ami a rendőrök műveletlenségét célozza. Ma már kemény felvételi rendszerünk van, sok jó képességű ember is kihullik a szigorú rostán, pláne azok, akik nem gondolkodnak jól vagy eleget. Egyik kapitányság sem a műveletlen emberek gyűjtőhelye!

– Olvas krimit?
– Nagyon ritkán. A regények és a filmek a valóságtól messze elrugaszkodnak. Az a fajta logika viszont, amit egy-egy népszerű sorozathős, például Columbo bemutat, azt érdemes egyszer-egyszer megfigyelni. Mert néha tényleg az olyan apróságokból áll össze a sok kis mozaikdarabka egy egésszé, hogy a masni merről van megkötve egy cipőn.

 

Tabdi Általános Iskola

Bebrits Lajos Szakközépiskola, Szeged

Janus Pannonius Tudomány Egyetem, fizika-kriminalisztika szak, Pécs

Rendőrtiszti Főiskola, Budapest

Pályafutás:

1993 májusában került a Kiskőrösi Rendőrkapitányságra, mint járőr

1993 végén már a bűnügyi osztály munkatársa

2003-ban megkapta a megyei szintű elismerést Az év bűnügyi munkatársa és Az év nyomozója lett

2005 októberében felkértek a bűnügyi osztály vezetőjének

2008-tól a Kiskőrösi Rendőrkapitányság vezető-helyettese

2008-ban elnyerte Az év megyei vezetője címet is

Hobbi: futball, éveken át a Tabdi KSE elnöke volt

Feleségével Izsákon élnek A rendőrkapitányi iroda nem ismeretlen Andriska Tibor számára, hisz sokszor megfordult itt. Mostantól ő ül a vezetői székben. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!