Közélet

2009.11.16. 15:40

Kapós termék lett a tetűírtó, pedig nincs is invázió

Több patikustól is azt a jelzést kaptuk az utóbbi napokban: feltűnően megnőtt a kereslet a fejtetűírtó szerek iránt, a szülők nagy mennyiségben keresik és viszik.

Magyarvári Annamária

A jelzés kapcsán utánakérdeztünk pár óvodában és iskolában, mit tapasztalnak a pedagógusok? Az általunk megkérdezett hat intézményben azonban mindenhol azt erősítették meg az igazgatók: nem gyakoribb az elmúlt hetekben a fejtetvesség, mint az megszokott az őszi időszakban.

– Ma is járt nálunk az iskolai védőnő, de nem jelezte, hogy bármi probléma lenne fejtetvesség terén. Az megszokott, hogy minden szűréskor találnak 1-2 tanulónál fejtetűt, – ilyenkor haladéktalanul arra kérjük a szülőt, hogy intézkedjen a probléma megszüntetéséről. Különösebb járványról vagy gyakoriságról azonban nem tudok – mondta lapunk megkeresésére Fenyvesi László, a kecskeméti Tóth László Általános Iskola igazgatója.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Képünk illusztráció
[/caption]

A Ménteleki Általános Iskolában sem tapasztalják, hogy a megszokottnál több gyerek lenne érintve a fejtetű kérdésben: – Szeptemberben, mint minden tanévkezdéskor, most is átvizsgálta az iskolai védőnő valamennyi tanulónkat. Elvétve akadt egy-két gyerek, ahol kértük a tetű-mentesítést a szülőktől, de nem volt kiugróan magas a fejtetves gyerekek száma. Az viszont elképzelhető, hogy a megelőzés miatt fogy jobban a patikákból a szer. A sapka szezon kezdete előtt ugyanis mi mindig megkérjük a szülőket: kezeljék le a gyerekek haját a megfelelő szerekkel, hogy eleve kisebb legyen az esélye a fejtetvesség elterjedésének  – nyilatkozta Berei Csilla igazgatónő.

Megkerestük az ÁNTSZ kistérségi intézetét is, hozzájuk érkezett-e bármilyen jelzés fejtetű ügyben? – Negyedévente kapjuk a fejtetű jelentést, a legutóbbi felmérés nem tartalmazott semmilyen kirívó adatot. Tehát nem tudunk róla, hogy gyakoribb lenne ez a probléma, mint az megszokott. Számunkra egyébként öröm, ha viszik a szülők a patikákból a fejtetűírtó szereket, mert az azt jelzi: foglalkoznak a kérdéssel, ha szükséges, tesznek a tetvesség ellen, és odafigyelnek a  megelőzésre – fogalmazott dr. Pálffi Marianna kistérségi tisztiorvos.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!