Közélet

2009.11.23. 19:21

Hogy húzzák ki januárig?

Két napra elegendő az a pénz, melyből a kecskeméti megyei kórháznak november utolsó hetében gazdálkodnia kell. Ettől a hónaptól ugyanis ismét teljesítmény-volumenkorlát szerint finanszírozzák a kórházakat.

Takács Valentina

Szépen gyarapodnak a várólisták az egészségügyi intézményekben. A kecskeméti megyei kórház több osztályán a sürgős eseteket ellátják – akkor is, ha nincs rá pénz –, a többit halasztják, ahogy tudják. – Harminc éve dolgozom az egészségügyben, de ilyen rettenetes hónapot, mint ez a november, még nem éltem meg – mondja Hegedűs Iván, az intézmény gazdasági igazgatója.

– Idén háromszor módosították a kórházi finanszírozási rendszert, és mi mindegyikkel egyre rosszabbul jártunk. Azt gondolom: ha egyre kevesebb a pénz, akkor mindegy, hogy azt milyen szabályok szerint adják, minek nevezik.

November 1-jétől ismét érvényben van a teljesítmény-volumenkorlát (tvk). A megyei kórház havonta 5000 súlyszámot használ el, ehhez képest novemberre és decemberre havi 4300 súlyszámot finanszíroz számára a tébé. Ráadásul a súlyszám értékét is csökkentették: 150 ezer forintról 146 ezerre. – November teljes utolsó hetére annyi pénzt kaptunk, amennyi a kórház kétnapi működését fedezi – folytatja Hegedűs.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A sürgős eseteket ellátják akkor is, ha nincs rá pénz
[/caption]

– Sikerült elérnünk a 2004-es finanszírozási szintet, ami azt jelenti, hogy még az azóta eltelt évek inflációját, ár- és áfaemelését sem vették számításba. Jelenleg fogalmunk sincs arról, hogy miképpen húzzuk majd ki január 15-éig, amikor is elvileg kapunk valami pluszpénzt. Igaz ugyan, hogy decemberben is lesz némi pluszfinanszírozás, de annak már most megvan a helye.

A kórház jelenleg úgy takarékoskodik, hogy ami beszerzés szükséges, azt is elhalasztja 2010 januárjára. Embert elküldeni nem akarnak, nem is tudnának, hiszen ha a súlyponti kórházban megáll az ellátás, akkor mindennek vége. A megye többi pontjairól ugyanis minden súlyos esetet ide küldenek, a megyei kórház pedig nem passzolhatja tovább a betegeket.             

Nézőpont

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!