Közélet

2009.11.11. 11:22

Hínártöbblet és vízhiány

Hínárból több van, mint kéne, vízből meg a mostaninál több kellene a csatornákba. Pecás és vízügyes egyetért ebben.

Szentirmay Tamás

A dél-alföldi tavak, csatornák vízhiányosak. A Duna és a Tisza alacsony vízállása akadálya a vízpótlásnak. Ez is bánatuk a horgászoknak, derült ki azon az egyeztető tárgyaláson, amely a Sporthorgász Egyesületek Bács-Kiskun Megyei Szövetsége (Bácshosz) és az Alsó-Duna-Völgyi Vízügyi és Környezetvédelmi Igazgatóság között zajlott Kecskeméten. Elhangzott, hogy talán a horgászok anyagi hozzájárulásával megoldható lenne a csatornák vízpótlása.

Vízminőség szempontjából a FÛzvölgyi-csatorna nagyon érzékeny. Sok a hínár benne, ami eldugítja az átereszeket. Az értékelés Kesik Józseftől származik, aki a kunszentmiklósi szakaszmérnökség vezetőjének helyettese. Mint mondta, problémát jelent az is, hogy a partot nem mindenki érzi sajátjának. Vannak olyan horgászok is, akik nem takarítják el maguk után a szemetet.

Nagy József, a Bácshosz elnöke mondandójában kitért rá, hogy már korábban felvetődött az, hogy a csatornákat könnyebb lenne karbantartani, ha hínárpusztító halakat is telepíthetnének. A nemzeti park azonban nem támogatja ezt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!