Közélet

2009.08.28. 19:37

Vizsgadömpinggel startoltak az iskolák

Volt olyan merész diák, aki hat elégtelent próbált javítani, de nem járt sikerrel.

Baon.hu

Augusztus utolsó hetében némely kecskeméti szakképző- és középiskolában akkora a forgatag, mint az érettségi vizsgák idején. Ezúttal is vizsgáznak a diákok: az osztályozó- és különbözeti egzámenek mellett a legtöbben most javítják az év végi elégtelen osztályzataikat.
Korábban kettőnél több bukás esetén kizárólag a nevelőtestület engedélyével tehetett javítóvizsgát a tanuló. Idéntől változott a jogszabály: az elégtelenek számától függetlenül lehetőség van a javításra.
Nem kis szervezőmunka

Júniusban nagyon sokan jelentkeztek is az augusztusi pótvizsgákra. Az iskolák nem kis szervezőmunkájába került kidolgozni a vizsgarendet. Ráadásul több tantárgyból nem lehet egy napon írásban és szóban számot adni, így időben is elnyúlik a folyamat.
– A héten öt nap öt éjjel vizsgáztatunk, a napközben megírt dolgozatokat tanáraink éjszaka javítják, hogy a diákok másnap szóbelizhessenek – tájékoztatta a Petőfi Népét és a Baon.hu-t Lugosi István, a Kandó Kálmán-iskola igazgatóhelyettese. – A korábbi években két nap alatt lezajlott ez a procedúra. Iskolánkba 1400 diák jár, júniusban közel százan jelentkeztek összesen 243 javítóvizsgára, 26 tanuló kettőnél több tantárgyból. 
Diákjaink bátrak voltak, “bevállalták” a megmérettetést, aztán többen meg sem jelentek vagy elsőre elégtelen dolgozatot írtak. A testnevelésen kívül valamennyi tantárgyból kötelező az írásbeli, aki ezt tizenöt százalék alatt teljesíti, nem is szóbelizhet. Függetlenül attól, hogy végül hányan jelentek meg, a szervezési munkákat – terembeosztás, bizottságok felállítása, ügyelet beosztása – el kellett végezni. Ez iszonyú munkával jár, elvonva energiánkat a következő tanév előkészítésétől. Nem beszélve arról, hogy ez a változás nagymértékben rombolja a diákok tanulási morálját.

A gimisek nem bukdácsolnak

A megyeszékhely gimnazistáira nem jellemző a bukás. A Bolyai-gimnáziumban mindössze hárman javítottak: ketten egy-egy, egy diák viszont hat tantárgyból készült. – Ketten sikerrel vették az akadályt, hat tantárgyból viszont nem tudott érdemben felkészülni a tanulónk – mondta dr. Főzőné Timár Éva igazgató. – Értelmetlen számomra ez a törvényi változás. Az a tanuló, aki egész évben nem tanult, egy nyári szünet alatt több tantárgyból nem képes pótolni a lemaradást.
Az általános iskolák kisdiákjai is csak elvétve javítóznak. A Béke általános iskola 370 tanulójából egyetlen hetedikes tanult nyáron, de ő is sikerrel vette az akadályt: szeptembertől nyolcadikos.

105-ből 74-en mehetnek tovább

Két nap alatt százöt diák vizsgázott viszont a Lestár Péter-szakközépben, 74-en sikerrel. A Szent-Györgyi Albert-középiskolában összesen 90 különbözeti, osztályozó és javítóvizsgát tartottak a héten. – Nyolc diákunk vállalt több tantárgyból javítóvizsgát – tájékoztatott Petőné Seres Katalin intézményegység-vezető-helyettes. – Júniusban több volt a jelentkező, de sokan viszszaléptek, mert nem készültek fel. A gyakorlat azt mutatja, nagyon kevesen tudják behozni a lemaradást. Csak az egyébként jó eszű, ám lusta diák képes nyáron megtanulni az évközben elhanyagolt tananyagot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!