Közélet

2009.08.31. 10:50

Kísértetház: se lakás, se pénz – és remény is alig

Kecskeméten öt éve várnak a vásárlók a Csaba utcai társasház befejezésére.

Hraskó István

Az eredeti szerződés szerint pontosan öt évvel ezelőtt – 2004. augusztus 30-áig – kellett volna kulcsrakész állapotra elkészülnie a Mária körút és a Csaba utca kereszteződésébe tervezett társasháznak. Az épület viszont évek óta félkészen és elhagyatottan áll, állaga folyamatosan romlik. Az itt lakásra befizetők közül többen már nem tudtak csendben, reménykedve várni a szerencsés végkifejletre, és a rendőrséghez fordultak.

A Csaba utcai társasház története közel hat éve kezdődött. Mint azt Mészáros János, az egyik lakásvásárló lapunknak elmondta: ő és felesége 2003. november 12-én kötött szerződést a kecskeméti székhelyű BGLS Consulting Kft. nevű céggel. A dokumentumot az eladóként szereplő kft. részéről Sárdi Péter ügyvezető szignálta. A szerződés szerint Mészárosék megveszik a BGLS által a Csaba utca 2. szám alatt építendő társasház egyik első emeleti, 38,5 négyzetméteres, másfél szobás lakását.
A kölcsönösen elfogadott vételár összesen 8,3 millió forint volt, melynek kifizetéséhez Mészáros János összesen 7,8 millió, vissza nem térítendő támogatást, illetve munkáltatói kölcsönt kapott akkori munkaadójától, a Magyar Honvédségtől. A szerződés szerint az eladó BGLS Kft.-nek 2004. augusztus 30-áig kellett volna kulcsrakész állapotban a vevők birtokába bocsátania a lakást.
A jogerős építési engedély alapján a társasházat el is kezdte építeni a kecskeméti Gen-Ép Kft., a munkálatok jól is haladtak. Ki sejthette akkor, hogy hamarosan minden megakad, és még évek múlva sem költözhetnek be a vevők?
2004. október 12-én – tehát az eredeti befejezési határidő után – szerződésmódosításra került sor Mészárosék és a BGLS között. Ekkor az átadást 2005. április 30-ára tolták ki. A módosításba egyben az is belekerült: ha Sárdi Péter cége ezt a határidőt sem tudja betartani, és emiatt Mészáros Jánosnak vissza kellene adnia a Magyar Honvédségnek a felvett támogatást és a munkáltatói kölcsönt, akkor a BGLS fizeti ki helyette a 7,8 milliós összeget és kamatait. [caption id="" align="alignleft" width="334"] Öt évvel ezelőttre kellett volna elkészülnie
[/caption]

Felszámolás indult a BGLS ellen

– Az új határidőre sem lett befejezve az épület – idézte fel Mészáros János a szerződéseket lapozva. – Jött a következő módosítás 2005. július 13-án, hogy 2005. október 30-áig átadják a kész ingatlant. Ám közben Sárdi Péter konfliktusba keveredett a kivitelezővel, ennek következtében az építkezés leállt – mondta.
A BGLS ellen 2005. szeptember 27-én felszámolási eljárás indult. Bonyolítja a helyzetet, hogy Mészáros János szerint Sárdi Péter még a felszámolás kezdete előtt eladta az épülőben lévő társasházat a szintén kecskeméti székhelyű Credinvest Trans-Logistik Kft.-nek – amely ekkor egyébként végelszámolás alatt állt (2005 májusa óta).
– 2005. október 29-én újra módosítottuk a szerződést, mivel a határidő ismét lejárt, a Honvédelmi Minisztériumnak pedig új időpont kellett. Ez a módosítás azt tartalmazta, hogy a Credinvest 2005. szeptember 15-én megvette a BGLS-től a 3091-es helyrajzi számú kecskeméti ingatlant (azaz a félkész társasházat), és tovább építi. Sárdi Péter az eladásról hivatalos értesítést nem küldött, de összehozott a Credinvest ügyvezető igazgatójával, Patyi Péterrel a szerződés módosítása miatt. Patyi Péter vállalta, hogy a Credinvest 2006. február 28-áig befejezi a házat. Hiú ábránd volt ebben reménykednünk – mondta Mészáros János.
Kovács Károly 3 lakásra 25 millió forintot fizetett ki a BGLS-nek. Ő ugyanakkor – Mészároséktól eltérően – nem kötött szerződést a Credinvesttel.
– Az értékesített lakásokat nem lehet a szerződő felek akarata vagy tudta nélkül eladni – jelentette ki a történet kapcsán.
Mészáros János és Kovács Károly is úgy számol, hogy a lakások vevőknek történő értékesítéséből a BGLS-nek több mint 100 millió forint bevétele származhatott, hiszen rajtuk kívül még sokan előre kifizették a vételárat vagy annak egy részét. Mészáros úgy tudja, hogy mind a 27 lakás elkelt.
 
Eladták a félig kész társasházat?

Még inkább kuszálja a történetet a BGLS és a Credinvest közötti adásvétel. Mészáros tudomása szerint a BGLS eladta a társasházat Patyi Péter cégének. Ezt megerősíti a Credinvest felszámolója, a Credit Plusz Kft. munkatársa, Nagy László is. – A BGLS Kft.-től a Credinvest még a felszámolási eljárás megindulását megelőzően adásvételi szerződés keretében szerezte meg az ingatlan tulajdonjogát – jelentette ki.
– Az ingatlan-nyilvántartás jelenlegi adatai szerint a társasház egyetlen tulajdonosa a Credinvest Trans-Logistik – tudtuk meg Czeglédi Zsolttól, a Kecskeméti Körzeti Földhivatal ingatlan-nyilvántartási osztályvezetőjétől is. – Ugyanakkor tulajdonjogának bejegyzése ellen fellebbezést nyújtottak be, így nem emelkedett jogerőre a bejegyzésről rendelkező földhivatali határozat.
A társasházat félkész állapotig megépítő Gen-Ép Kft. ügyvezető igazgatója, dr. Kálló János nem kívánt nyilatkozni az ügyben. Csupán annyit jegyzett meg: nem fizette ki őket a BGLS az elvégzett munkáért, ezért hagyták abba az építkezést.

Pályázatok az ingatlan értékesítésére

A szerződésmódosítások tehát egymás után születtek, a munkálatok viszont teljesen leálltak. A vevők próbáltak magukon segíteni, építőközösséget is alakítottak a ház befejezésére, ám ez a próbálkozás kudarcba fulladt – a szervező, Kovács Károly szerint a vevők közötti összhang hiánya miatt.
A BGLS felszámolója, a Real-Holding Kft. 2008 áprilisában arról tájékoztatta Mészáros Jánost, hogy „az ingatlan jogi helyzetét tisztázó megállapodás érdekében zajló egyeztetések lassan a végéhez érnek”. A Real-Holding felszámolóbiztosa, Fórián Csaba reményének adott hangot, hogy a megállapodás aláírására hamarosan sor kerülhet, és „amennyiben az aláírásokban csúszás nem lesz, az épület várható befejezése 2008. év vége”.
A Real-Holding többször is megpróbálta pályázat útján nyilvánosan értékesíteni a félkész társasházat vagy egy részét – annak ellenére, hogy a fentiek szerint az ingatlant a BGLS eladta a Credinvestnek.
A Cégközlöny 2008. augusztus 14-ei számában megjelent felhívás 18 lakás és 12 garázs egyben történő eladására vonatkozik, az irányár nettó 125 millió forint. Két hónap múlva – a Cégközlöny október 22-ei számában – az irányár viszont már csak 80 millió forint. Újabb fordulat: 2009. május 14-én a felhívásban 27 lakásról és 27 garázsról van szó, az irányár pedig nettó 127 millió forint.
Szerettük volna megtudni a Real-Holdingtól, hogy mekkora a BGLS esetleges tartozása a hitelezők, alvállalkozók felé, miből történhet meg az ő kifizetésük; illetve hogyan lehetséges,  hogy többször is meghirdették a társasház értékesítését, mikor azt a BGLS eladta a Credinvestnek. Fórián Csabától arról is érdeklődtünk, hogy az első és a második pályázat között eltelt két hónap alatt milyen okból csökkent az irányár 45 millió forinttal, és hogy 2008 folyamán milyen egyeztetéseket folytattak az ingatlan jogi helyzetének tisztázása érdekében. E-mailben két alkalommal is elküldött kérdéseinkre és telefonos érdeklődésünkre sem érkezett azonban válasz a Real-Holdingtól.
Érdekes lehet ezen a ponton Kovács Károly megjegyzése.
– Mindkét felszámolóval beszéltem, és ennek során kiderült, hogy a felszámoláshoz sem a BGLS, sem a Credinvest nem adta le a működésük alatt keletkezett iratokat, ezért nem tudtak a felszámolók eddig megfelelő megoldást találni – mondta Kovács.
 
Felszámolás indult a Credinvest ellen is

A társasház jelen állás szerinti (nem jogerős) tulajdonosa, a Credinvest Trans-Logistik ellen 2006. február 21-én indult felszámolási eljárás. A felszámoló Credit Plusz Kft. munkatársától, Nagy Lászlótól megtudtuk: Patyi Péter cége jelentős kötelezettségeket halmozott fel hitelezői felé, ennek nagyságrendjéről azonban nem kívánt nyilatkozni. Hozzátette: a társasház értékesítésére a tulajdonjog tisztázatlansága miatt ők nem tettek intézkedést.
A Credit Plusz 2008 októberében a Kecskeméti Földhivatalhoz kérelmet nyújtott be, ami a Csaba utcai ingatlan tulajdoni lapjára feljegyzett több mint 80 széljegy érdemben történő elintézésére, elbírálására irányult. Mészáros Jánost és Kovács Károlyt is megdöbbentette, hogy a Credit Plusz beadványa nyomán a Csaba utcai társasház tulajdoni lapjáról eltűntek a lakásvásárlásokkal kapcsolatosan megindult földhivatali eljárásokat tanúsító széljegyek.
– A felszámoló kérvényezte az érdemben elintézetlen földhivatali eljárások érdemi döntéssel történő elbírálását. Ilyenkor az eljárás mindig az ügyre vonatkozó széljegy egyidejű törlését vonja maga után – magyarázza a szokásos hivatali menetrendet Czeglédi Zsolt. – Minden beadványt széljegyezni kell, és a széljegy mindaddig fel van jegyezve a tulajdoni lapon, amíg a földhivatal az adott ügyben döntést nem hoz. Adásvételre irányuló szerződésük benyújtása révén így kerülhettek annak idején széljegyre a Csaba utcai vásárlók is. A széljegyek törlése után közülük többen kérelmet nyújtottak be a földhivatalhoz a tulajdonjog bejegyzését kérve. Ezeket a beadványokat a földhivatal érdemi döntéssel elutasította, mégpedig az ingatlan-nyilvántartási törvény alapján. Ez ugyanis kimondja, hogy el kell utasítani az olyan kérelmet, ha az ingatlan, amelyre a bejegyzést kérték, az ingatlan-nyilvántartásban nem szerepel. Jelen esetben is erről volt szó: a Csaba utcai lakások fel nem épült,
jogilag nem létező, a nyilvántartásba be nem jegyzett ingatlanok – mondta el Czeglédi Zsolt.

A kísértetház belső udvarát és a garázsokat felveri a gaz, sok helyen szemét is látható. Egy korábbi cikkünkben megírtuk, hogy a környék az elhagyott ház miatt közbiztonsági szempontból is veszélyessé vált, sokszor láttak itt hajléktalant is. Talán egyszer teljesen elkészül az épület, és az itt lakást vásárlók is beköltözhetnek jogos tulajdonukba.

Rendőrségi feljelentések

A lapunkat megkereső két lakásvásárlónak elege lett az évek óta tartó ígérgetésekből, a tehetetlenségből. Mészáros János ismeretlen tettesek ellen tett feljelentést a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságon, különösen nagy, illetőleg különösen jelentős kárt okozó csalás, továbbá csődbűntett elkövetése miatt. Kovács Károly is hasonlóan cselekedett, ő – elmondása szerint – Sárdi Pétert jelentette fel.

Öt évvel ezelőttre kellett volna elkészülnie -->

Címkék#Kecskemét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!