Közélet

2009.08.12. 18:49

Ha a kismama kéri, leveszik a köldökzsinórvért

Bár a köldökzsinórvért Bács-Kiskun megye kórházaiban is leveszik a kismamák kérésére, az őssejtkutatáshoz nincs közük az intézményeknek.

Kubatovics Tamás/ Takács Valentina

– Nálunk nincs sejt-, illetve szövetdonáció – mondta el kérdésünkre Tóth Gábor, a bajai kórház főigazgatója. Az országos transzplantációs rendszerben részt vesznek, azaz teljes szervek – vese, máj, hasnyálmirigy, tüdő – kivételére sor kerülhet. Az őssejtbankok kapcsán a főigazgató-főorvos hangsúlyozta:
– Senkivel nem állunk jogviszonyban. Azoknak a kismamáknak, akik őssejtbankokkal vannak kapcsolatban, annyi segítséget nyújtanak orvosaink, hogy az anyukák nyilatkozata alapján leveszik a köldökzsinórvért. Minden egyebet az érintett családnak kell, illetve lehet intéznie.
A transzplantációs hálózatban mindkét kórház benne van

Ugyanez a helyzet a kecskeméti megyei kórházban. Horváth Attiláné, az intézmény sajtóreferense elmondta: kórházuk is benne van a transzplantációs hálózatban. Az őssejtekhez azonban annyi közük van, hogy a kismamák kérésére leveszik a köldökzsinórvért. Dr. Bíró Balázstól, a szülészeti-nőgyógyászati osztály megbízott vezetőjétől megtudtuk: az anyukáknak mintegy öt százaléka kér tőlük ilyen segítséget, ők azok, akik kapcsolatban állnak az őssejtbankokkal. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!