Közélet

2009.08.26. 19:54

A nem kötelező is kelendő

Nem olcsó mulatság, mégis beadatják a szülők a nem kötelező védőoltásokat a gyermekeiknek. A felnőttek szintén vigyáznak magukra, úgy tűnik: nő az egészségtudatunk.

Takács Valentina

Magyarország azon kevesek közé tartozik – még európai mércével mérve is –, ahol számtalan kötelező védőoltás van, ez a rendszer kivételesen jól működik. Ezenkívül azonban van jó néhány vakcina, ami nem kötelező ugyan, de ajánlott.
– Az a tapasztalatunk, hogy ami ellen oltunk, az a betegség előbb-utóbb megszűnik – mondja dr. Pálffi Marianna kecskeméti kistérségi helyettes tiszti főorvos. – Ezért minden lehetséges módon igyekszünk népszerűsíteni a vakcinákat. Az ÁNTSZ-hez egyébként a nem kötelező védőoltásokkal kapcsolatos adatok nem jutnak el, kivétel ez alól az influenza elleni ingyenes védőoltás. Ez utóbbira évről évre egyre nagyobb az igény, úgy tűnik, az érintettek nem veszik félvállról a veszélyt, és élnek a lehetőséggel. Valószínű, hogy az új influenza elleni vakcina még keresettebb lesz.

Rotavírus ellen a gyerekek fele kap szurit

Dr. Szász Katalin kecskeméti, hunyadivárosi gyermekorvos szerint a szülők komolyan veszik az oltásokat még akkor is, ha egyik-másik készítménynek borsos ára van.
– Mi és a védőnők is rendszeresen látogatjuk az olyan családokat, ahol csecsemő van. Elmondjuk a nem kötelező védőoltások előnyét, hátrányát, a szülő pedig eldönti, hogy mit szeretne. Rotavírus ellen például a gyerekek 30-50 százalékát oltjuk, holott ez a vakcina 18 ezer forintba kerül. A meningococcus elleni védőoltásnál még magasabb az arány. A legtöbben azonban az influenza ellen oltatják be a gyereket, hiszen ott nagy segítség az ingyenes oltás.

A borsos árú vírus elleni vakcinák után is érdeklődnek

A doktornő hozzátette: még a borsos árú humán papillomavírus (HPV) elleni oltásra is van érdeklődő. A közelmúltban 180, ezzel kapcsolatos meghívót küldött ki a családoknak, ugyanis most a gyártó cégnek köszönhetően van egy lehetőség arra, hogy a vakcináért ne kilencvenezer forintot fizessenek, hanem hatvanezret. Eddig huszonketten jelezték, hogy beoltatnák gyermeküket.

Dr. Scheibl Klára széchenyivárosi háziorvos arról számolt be, hogy a felnőttek körében is népszerűek az oltások – különösen az influenza, a tüdőgyulladás és a kullancs elleni. Az is jellemző, hogy aki külföldre utazik, az beoltatja magát különböző betegségek – például a májgyulladás – ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!