Közélet

2009.05.10. 10:49

Rablóra les a pecások elnöke

Címkék#Baja

Besokalltak kissé a bajaiak az orvhorgászok és orvhalászok arcátlansága láttán. Az elmúlt nyáron strandolók tömege fölött vetettek horgot a Sugovica felszínén pihegő hatalmas busák testébe az ifjú pecások. Kiszedték és rohantak valamelyik vendéglőshöz. A rapsicok pedig a Dunát lepték el éjjelente. Idén talán másképp lesz.

Géczy Zsolt

A tarthatatlan állapotok miatt február végére fórumot szerveztek a bajai sporthorgász-egyesület Petőfi-szigeti székházába.
Az érdekelteket most arról kérdeztük, látszik-e már az ott sürgetett összefogás eredménye. Petrity György, a bajai horgászegyesület elnöke akkor kikelt a rapsicok ellen. Hiszen egy ízben délidőben, éppen az egyesület szigeti székházával szemben szedték fel a leshálót a rapsicok.
– A tanácskozást követően megkötöttük az együttműködési megállapodást a rendőrséggel. A telepítések alkalmával mindig kíséri a halőrt a kapitányság járőre is, együtt ugyanis sokkal hatékonyabb az ellenőrzés. Van még respektje az egyenruhának. Igaz, a törvény szerint a halőr is bekukkanthat a spori csomagtartójába, de sokszor nehezen értik ezt meg a pecások. Ellenben ha rendőr is jelen van az ellenőrzésnél, flottul megy a dolog.

A Kék-tóban csak napi két pikkelyes fogható, nem árt a horgozók körmére nézni. Betekintünk a fogási naplóba is, hogy szerepel-e frissen fogott zsákmány vagy sem a rubrikákban. Gyakorta előfordul, hogy kifogy a tinta, így otthonról visszatér a horgász, hogy ismét megfogja az engedélyezett két uszonyost – válaszolta érdeklődésünkre Petrity György, a bajai horgászegyesület elnöke.

Az egykor népünnepélynek nevezetett bajai halászléfőző fesztivál  előtt még szigorúbban ellenőrizik majd a horgászokat. Sokak elcsábulnak ugyanis, mert szeretik mondogatni a vendégeknek, hogy saját fogás fő a bográcsban. Úgy vannak ezzel sokan, mint a feketén főzött pálinkával. A zamatát az izgalom adja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!