Közélet

2009.05.12. 17:18

Éjszakai tinipánik - átidőzítve

Címkék#Kecskemét

Felesleges a jövőben éjszakánként rohanniuk a tiniknek esemény utáni tablettáért. A kecskeméti megyei kórház ugyanis csak naponta 8-tól 16 óráig adja majd ki a gyógyszert.

Takács Valentina

Besokallt a kecskeméti megyei kórház nőgyógyászata, az éjszaka közepén többé nem adnak a tiniknek esemény utáni tablettát. Dr. Bíró Balázs megbízott osztályvezető főorvos lapunknak elmondta: az esemény utáni tablettát 72 órán belül kell bevenni. Persze, minél előbb, annál jobb, de ez nem jelenti azt, hogy a fiatal lányoknak a leglehetetlenebb időpontokban kell megjelenniük az ügyeleten. Ezért már ki is írták, hogy esemény utáni tablettát naponta - akár hét közben, akár hét végén - 8-tól 16 óráig adnak.



Elegendő a tablettát 72 órán belül beszedni

Bíró Balázs hangsúlyozta: ügyeleti idő alatt az orvosnak a bent fekvő betegekkel és a sürgős, komoly esetekkel kell foglalkoznia, nem pedig az esemény utáni tabletta kiadásával. Ugyanakkor elmondta azt is: valahol örvendetes, hogy a fiatalok legalább annyit tudnak, hogy ilyen létezik, és hol kell beszerezni, de a szexuális felvilágosítás hiányosságai miatt a gyógyszer beszedésének módját már nem ismerik. Ezen kívül azt sem tudják, hogy egy párkapcsolatnak és az érzelmeknek az sem tesz túl jót, ha a fiatal a meghitt pillanatok helyett az éjszaka közepén rohan a nőgyógyászatra, egyébként teljesen feleslegesen.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Terhesség vagy áldott állapot?
[/caption]

895 abortusz

A főorvos úgy véli, hogy a hazai szexuális felvilágosítás elég gyenge. Az iskolákban ezt nem veszik komolyan, a fiatalok pedig legfeljebb saját korosztályuktól, no meg a médiából szerzik be a gyakran téves információkat.

A kecskeméti megyei kórházban heti kétszer két órában működik tinédzser-ambulancia is. Tavaly ott 660 fiatal fordult meg. Ezen kívül külön gyermek- és fiatalkorú nőgyógyászati szakrendelést működtetnek, ahol 2008-ban 234 ifjú pácienst láttak el.


[caption id="" align="alignleft" width="334"] Nem kell úgy rohanni...
[/caption]

Az osztályon egyébként tavaly 895 abortuszt végeztek, ennek mintegy tíz százaléka 19 évesnél fiatalabb lány volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!