Közélet

2009.05.09. 20:18

Biztonságban együtt

Négymillió forintot nyert az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium pályázatán a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság.

Galambos Sándor

A pénzt a polgárőrök szakmai képzésére fordították. Dr. Kővári Lídia őrnagy, a bűnmegelőzési osztály vezetője elmondta: a „Biztonságban együtt” programban a megye tíz kistérségének százhét polgárőr egyesülete és a „Szomszédok egymásért” mozgalom tizenhét csoportja vett részt. Ennek keretében elsősorban a helyi bűnmegelőzési munkához kívántak segítséget nyújtani, a polgárőrök szakmai ismereteinek bővítését tűzték célul.

– A képzés december közepén szakmai képzésekkel kezdődött – lapozza a programfüzetet az őrnagy asszony. – Ezt követően úgynevezett terepgyakorlatokat tartottunk. Olyan intézményeket kerestünk fel, amelyek szintén a bűnmegelőzésben tevékenykednek, és a munkájukat a polgárőrök segíteni tudják. Ilyen például a büntetés-végrehajtás intézményei, az igazságügyi hivatal, a rendőrség, a gyermekjóléti szolgálat, a szociális intézmények. Megismertük az itt dolgozók feladatait, ők pedig elmondták, hogy milyen területeken számítanak a polgárőrök segítségére.

A megyei főkapitányság a pályázati pénzből egy rendszámfelismerő rendszert vásárolt, amit rövidesen a rendőrökkel közösen a polgárőrök is használni fognak. Ennek a használatára is megtanulták a képzésben résztvevők. Ezenkívül valamennyi polgárőr egyesület nagymennyiségű tájékoztató füzetecskét, a munkájukat segítő jogszabálygyűjteményt, szórólapokat és az oktatáshoz szükséges DVD-filmeket kapott.

A „Biztonságban együtt” elnevezésű előadássorozat záró konferenciáját ma (szombaton) tartották a megyei főkapitányságon. Az áldozatsegítés, a pártfogói munka és a jogi segítségnyújtás területén szerzett tapasztalatokat Illés Tiborné, a Bács-Kiskun Megyei Igazságügyi Hivatal igazgatója összegezte. A polgárőrség és a rendőrség együttműködésének lehetőségeit először Fekecs Dénes hadnagy, majd Csorba Sándor, a Balotaszállási Polgárőr Egyesület vezetője elemezte. Ezt követően dr. Balogh Endre, az Országos Polgárőr Szövetség adminisztratív igazgatója ismertette a polgárőr munkáját érintő jogszabályok tervezett változtatásairól. Az utolsó előadó Víg Attila, a Sigmoid Kft. ügyvezetője volt, aki a  rendszámfelismerő rendszer működését és hasznosságát ismertette.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!