Közélet

2009.04.14. 10:22

Zálogba adott családi értékek

A bankok bonyolult és lassú ügyintézése helyett a zálogházban öt-tíz perc alatt pénzhez juthat az ügyfél. Sokan kénytelenek biztonsági hiteltartalékként tekinteni a családi ékszerekre.

Bajáki Zsanett

A gazdasági világválság egyre inkább az alternatív pénzszerzési lehetőségek megragadására sarkallja az embereket. Kecskeméten az elmúlt négy hónapban jelentősen megnőtt a zálogházak forgalma.



– Január óta tapasztaljuk, hogy lényegesen több az ügyfél – mondta Beke Erzsébet, a BÁV Bizományi Kereskedőház és Záloghitel Zrt. kecskeméti fiókvezetője.
– Az emberekben él még az a kép, hogy zálogházba csak egy teljesen elszegényedett réteg jár, ám ez egyáltalán nem állja meg a helyét. Szinte minden – tizennyolc év feletti – korosztály igénybe veszi szolgáltatásainkat, társadalmi helyzettől függetlenül. Van, aki csak következő fizetéséig él a kölcsönnel, de az emberek többsége manapság kénytelen úgy tekinteni családi ékszereire, mint biztonsági hiteltartalékra. Leggyakrabban arany és ezüst ékszereket, valamint porcelántárgyakat (étkészletet, dísztárgyakat és szobrokat) adnak be.


Zálogjeggyel törlesztenek az adósok

Egyre gyakoribb jelenség, hogy az emberek – tartozások fejében – egymásnak adják el zálogjegyeiket, így nem mindig az váltja ki az ékszereket, aki beadta őket. A zálogházak általában 1,75 és 2 százalék közötti havi kamatot és 4-5 százalékos kezelési költséget számolnak fel. A 14 karátos aranyat grammonként 1800 és 2400 forint közötti áron számítják be, az eladási ár pedig grammonként 3500-4000 forint. A piaci érték ennél a karátkategóriánál egy új ékszer esetén 7–10 ezer forint között mozog, tehát sokaknak megéri zálogházban vásárolni.



Néha aranyozott rézzel is próbálkoznak

A tárgyak átvizsgálását képzett ékszerbecsüsök végzik. Megmérik az ékszerek súlyát, ellenőrzik a minőségét és az állapotát. A zálogjegyre felírják a legfontosabb adatokat: a tárgy értéket, súlyát, a dátumot és a futamidőt, ami negyvenöt nap vagy három hónap lehet.
– Előfordult már, hogy hamisítványt vagy aranyozott rezet szerettek volna beváltani, de az ilyen próbálkozások könnyen lebuknak – folytatta Beke Erzsébet. – Persze arra is volt példa, hogy a tulajdonos itt szembesült azzal, hogy a régen őrzött családi ékszerek nem valódiak. Az emberek nagy része visszavásárolja tulajdonát, de sokan kénytelenek meghosszabbítani a lejárati időt. Ha ezután sincs az ügyfélnek pénze, a tárgy kényszerértékesítés alá kerül. Zálogházunk hosszú évek óta ugyanazzal a kamatlábbal és kezelési költséggel dolgozik, valamint – sok más bizományival ellentétben – nálunk a járulékok levonása utólag történik, így az ügyfél a megítélt teljes összeget kapja kézhez.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Nem mind arany, ami...
[/caption]

Már személygépkocsik is elzálogosíthatók

Az országban már több nagyobb településen is működnek az „autózacik”. Hirdetményeik szerint mindenkinek – még a banki rossz adósoknak, az ún. „bar-listásoknak” is – adnak gyorskölcsönt, rövid határidőre. Sőt akár fél napra is ígérnek készpénzt. Az autózáloggal foglalkozó vállalkozások egymást múlják felül ígéretekben, és azonnali megoldásokat ajánlanak. Akad olyan cég, amelyik az eladásra bevitt autó értékének ötven százalékát azonnal odaadja záloghitel formájában. A kockázatvállalásokról azonban még az alku előtt érdemes alaposan tájékozódni és mérlegelni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!