Közélet

2009.04.03. 12:41

Sürgősségből pizsamában

Tasson úgy hat éve kisfröccsöt sem ért a faluban a közbiztonság. Azt mondják, Simon Gábor főtörzsőrmester megérkezése óta a kocsmák is jóval békésebbek arrafelé. Ezért is esélyes rá, hogy a Petőfi Népe olvasói szavazatainak segítségével ő kapja az Év rendőre címet.

Miklay Jenő

A fiatal főtörzs szívesen kitenné ablakába a falu közbiztonsági statisztikáját. Tegye csak, javarészt róla szól az a kimutatás, hiszen hivatalból egy szál magában dolgozik a falu rendjéért. A körzeti megbízottság különös szolgálat. A rendőr teljesen rendőrré változik tőle. Ez azt jelenti, hogy idővel minden egyre megy az életében, mert a rendőrt követelik rajta a falubeliek akkor is, amikor vásárol a boltban, akkor is, ha a családdal ebédel, vagy szabadságán épp fogathajtásra indul.

– Én akartam azt, hogy az emberek úgy higgyék, sosem pihenek. A törvényszegőknek kínos ez a következetesség, nem szeretik azt, hogy akkor is figyelek rájuk, amikor civil ruha van rajtam. Elértem azt, hogy bármikor bármilyen aprósággal hozzám fordulnak az emberek. A bizalmukkal óriási segítséget adnak nekem a közrend, közbiztonság őrzéséhez, a kihágások, bűncselekmények felderítéséhez. Tasson van mire vigyázni. Majdnem ezer hétvégi ház áll a Duna mentén, bizony elsősorban a betörőkkel van bajunk. De ellenük sem reménytelen a harc: segítenek a halőrök, a vadászok, a motoros klub, a kulturális egyesület, az önkormányzat szóval mindenki, de különösen a két polgárőr szervezet- sorolja a kedélyes rendőr.

Ilyen háttérről hallván, akár kényelmesnek hihetné valaki a körzeti megbízotti szolgálatot. De nem hiheti, mert bizony számításba kell venni olyan veszélyes kalandokat is, amikről még a rendőri jelentésekben is szűken esik szó. Éjjel zsiványt üldözni árkon bokron vízen csatornákon át, begyűjteni a köztéri kukaborogatókat, ilyesmire ugyan ki volna kapható? Arról pedig már csak illendőségből sem beszél a rendőr, hogy a rendteremtés sürgősége okán néha pizsamában is az utcára vezényli magát. Színes élet, egyvégtében meséli a sztorikat.

Ifjú korát újra álmodván rendőrnek állna ismét Simon Gábor? Nem kérdezzük, mert parancsnokai ilyesféléket mondanak róla:   bátorságot és példamutatást tanúsít a jogellenes cselekményt elkövetők elfogása, valamint az élet- és vagyonmegóvás érdekében. Szóval, úgy tűnik nem nagyon ismer más hivatást a rendőri szolgálaton túl.

Lovakat hajt, kutyát tanít

Simon Gábor rendőr főtörzsőrmester 1972-ben született Szabadszálláson. Eredeti szakmája gépszerelő. A kunszentmiklósi rendőrkapitányságon járőrként kezdte szolgálatát 1992-ben. Képzett kutyavezető. Tasson 2000. óta körzeti megbízottként látja el szolgálati feladatait. Hobbija a fogathajtás, a kutyaidomítás. Felesége kereskedő, két fiuk van.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!