Közélet

2009.04.02. 22:04

Mostantól rendszám és jogosítvány kell a quadhoz

Rendszám és jogosítvány kell a quadokra, mopedekre április 1-jétől. A szigorodó rendelet számos egyéb változást tartalmaz.

Takács Valentina

Április 1-jétől életbe lépett az új rendelet: quadot, mopedet csak jogosítvánnyal lehet vezetni, e járművekre – hátulra – pedig rendszám kell. A változásokról Weninger András, a kecskeméti okmányosztály vezetője számolt be lapunknak. Elmondta: ezekre – tehát a négykerekű segédmotoros kerékpárokra – úgynevezett E típusú rendszámot adnak ki, mely S vagy R betűvel kezdődik. Éppen ezért mostantól a különböző járművekre nem lehet olyan, egyedi rendszámot kérni, amelyik négy betűből és két számból áll, és e két betű valamelyikével kezdődik. A rendszámtábla 3500 forintba kerül, míg az igazolólap megnevezést tartalmazó forgalmi engedélyt 4800 forintért állítják ki. A mopedek, quadok után regisztrációs adót kell fizetni. Az azonban egyelőre nem világos, hogy súlyadót kiszabnak-e rájuk.

A friss jogosítvánnyal rendelkezők továbbra is két évig számítanak kezdőnek, ám ha bevonják a vezetői engedélyüket, vagy eltiltják őket az adott kategóriától, akkor a visszavonás után újrakezdődik a két esztendő. Aztán: ha valakinek a szabálysértési büntetőpontok alapján bevonják a jogosítványát, akkor attól az időponttól kezdve legalább hat hónapig nem vezethet. A hatóság nem állít ki jogosítványt annak, akinek a vezetői engedélyét az Európai Gazdasági Térség valamelyik országában valamilyen módon korlátozták. Sőt akkor sem adnak ki jogosítvány, ha kiderül, hogy a kérelmezőnek már van olyan vezetői engedélye,
melyet ezen országok valamelyikében adtak ki. Változtak a forgalombahelyezés szabályai, feltételei is.
Mostantól a kérelemhez igazolni kell, hogy a jármű után befizették a regisztrációs adót.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!