Közélet

2009.04.28. 17:35

Libamáj: Made in Hungary

A bodoglári libások nem adják fel. Tóth Imrének másfél évig egyetlen fillér árbevétele sem volt, de már ismét ludak népesítik be a telephelyeit.

Munkatársunktól

A három évvel ezelőtti madárinfluenza miatt padlóra kerültek a víziszárnyas-nevelők. A fertőzés gócpontjában levő Kiskunmajsán kiirtották a teljes szárnyasállományt. A bodoglári Tóth Imre 4765 darabos törzslúdállományát is kivágták.



– Mindent elölről kellett kezdeni, hiszen csak az épületeink és a remény maradt számunkra. Ráadásul alig több mint 9 millió forint kártérítést kaptunk, holott ennek minimum ötszöröse járt volna. Szüleink, családjaink anyagi segítsége nélkül nem bírtuk volna átvészelni ezt a nehéz időszakot – mesélte az 53 éves agrármérnök vállalkozó, aki 1992 óta foglalkozik szülőpár törzsludakkal. Az állomány által megtermelt tojásokat a saját keltetőjükben – melyet Harkai Lajossal közösen működtetnek – keltetik ki. Heti 20 ezer tojást is keltethetnének, ha lenne rá piaci igény.

– Sokan feladták a szárnyasnevelést, de önök is újrakezdték.
– Az emberek nagy része csalódott, és abbahagyta ezt a tevékenységet. Csak azok maradtak, akiknek nem volt más lehetőségük, hiszen korábban erre tettek fel mindent, mint mi is. Így aztán jókora kölcsönökkel megterhelve, 2007 januárjában napos libákat telepítettünk, majd októberben ismét elkezdhettük a keltetést. Jelenleg 2800 darabos szülőpár tojó állománnyal rendelkezünk, a három telepünkön összesen 9 ezer libát nevelünk.

– Mi a helyzet az ágazattal, kelendő-e magyar liba?
– Magyarországon tíz éve még tízmilliós volt a libaállomány, ma úgy hárommillió lehet. A főként exportra termelő magyar kacsa és liba ágazatnak – különösen a májtermelőknek – súlyos veszteségeket okoztak azok az állatvédők is, akik hiteltelen médiakampányt provokáltak. A víziszárnyas termékek értékesítése amúgy is sokkal ingadozóbb, mint az egyéb baromfiké, még az exportlehetőségek precíz felmérése esetén sem lehet mindig a piacot kiszolgálni. Nemrégiben a szlovákiai Udvaron tartottam előadást egy szakmai konferencián, ahol komoly érdeklődés mutatkozott a víziszárnyasok iránt, és még ott megrendeltek tőlünk harmincezer darab napos libát.

A franciák a májkirályok, de a libatrón a magyaroké

A világ májtermelése 25-26 ezer tonna évente, melynek több mint 80 százalékát Franciaországban állítják elő. A májtermelésre jellemző, hogy csak néhány ország foglalkozik a töméses hizlalással. A világ májtermeléséből Magyarország 10 százalékkal, Bulgária 8 százalékkal, Spanyolország 2 százalékkal részesedik. Izraelben ezt a tevékenységet két éve betiltották.

A francia májtermelés több mint 95 százalékát a mulard kacsa hibrid adja. A világ májtermelésének 10 százaléka a libamáj. Ez a tevékenység csak Magyarországon maradt népszerű, így a libamáj előállításában Magyarország világelső.

A francia májtermelés több mint 95 százalékát a mulard kacsa hibrid adja. A világ májtermelésének 10 százaléka a libamáj. Ez a tevékenység csak Magyarországon maradt népszerű, így a libamáj előállításában Magyarország világelső. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!