Közélet

2009.04.27. 10:34

Jó évet zártak a pecások

Címkék#Kecskemét

A horgászat helyzetéről és az egyesületekben végzett munkáról tanácskoztak Kecskeméten szombaton a Sporthorgász Egyesületek Bács-Kiskun Megyei Szövetsége küldöttgyűlésének résztvevői.

Galambos Sándor

A megjelenteket Nagy József, a megyei szövetség elnöke köszöntötte, majd Kovács Sándor ügyvezető elnök az írásban kiadott beszámolóhoz fűzött szóbeli kiegészítést.
– A legtöbb egyesületünk kiegyensúlyozott évet tudhat maga mögött – értékelte 2008-at az ügyvezető. – Örvendetes, hogy a beszámolási időszakban hatszáz új taggal gyarapodott a szövetségünk, ebből kétszázan a gyermek korosztályba tartoznak. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy az egyesületek egyre több vonzó programot szerveznek. Ilyenek például a gyermektáborok, a házi horgászversenyek és a vizek környezetének védelme érdekében szervezett takarítási akciók.

Kovács Sándor külön megköszönte a megyei főkapitányság rendőreinek segítségét, akik a halőrökkel közösen egyre eredményesebben lépnek fel a rabsicok ellen. Tavaly tizenöt tükörhálót, tizennyolc leshálót, négy dobóhálót, tizenöt varsát és huszonkét horgászbotot koboztak el.
Dr. Gorda Sándor halszakértő hozzászólásában a román piac okozta viszonylagos halhiány hátterét elemezte. – Szomszédaink minden fajtát, minden mennyiségben felvásárolnak. Eddig szinte üresek voltak a hatalmas víztározóik, haltenyésztéssel foglalkozó cégeik tönkre mentek. Az uniós csatlakozásukat követően a legegyszerűbben Magyarországról tudják beszerezni a telepítéshez szükséges egy-kétnyaras állományt. Ez pedig óhatatlanul a hazai árak emelkedéséhez fog vezetni.

A megye horgászai tavaly kétszázhuszonnégymillió forintból gazdálkodtak, ennek az összegnek több mint felét haltelepítésre fordították. Miután a küldöttgyűlés a beszámolót egyhangúan elfogadta, a legeredményesebbeknek külön is megköszönték a munkájukat. Horgász egyesület kitüntetésben részesült Gábris Katalin (Ho-Ho HE) Horgász sportért kitüntetést kapott Tóth Zoltán (Szeremle), MOHOSZ plakettet vehetett át Sólyom Nándorné nyugalmazott irodavezető, MOHOSZ környezetvédelmi oklevél kitüntetést kapott a kiskunmajsai, a dávodi, a szeremlei és a madarasi Béke horgászegyesület.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!