Közélet

2009.04.07. 15:24

Ismét úton a nőgyógyászati szűrőkamion

Újból útnak indult a Magyar Posta mobil méhnyakrák-szűrőállomása, mely tavaszi körútja során Hajdú-Bihar és Bács-Kiskun megye aprófalvaiba látogat el.

mti

Eddig mintegy háromszáz olyan beteg jutott így orvoshoz, akiknél rákot vagy közvetlen rákos megbetegedésre utaló tüneteket fedeztek fel.

Jó eséllyel gyógyítható

A Magyar Posta mobil szűrőállomása 2006 tavasza óta járja az országot. Ez idő alatt 16 megye majd háromszáz településén jelentkezhettek vizsgálatra a helyiek. A több mint 11 ezer szűrés azt mutatta, hogy három nőből kettő valamilyen nőgyógyászati ellátásra szorul. Az időben felismert nőgyógyászati daganatos megbetegedések jó eséllyel gyógyíthatók.


72 településre gördül be a szűrőkamion


Az Egészséges Településekért Alapítvánnyal közösen kidolgozott program szerint a következő hónapokban Hajdú-Bihar és Bács-Kiskun megye 72 községének asszonyai kereshetik fel a mozgó orvosi rendelőt. A nőgyógyászati szűrőkamion 2009. áprilisi útvonalterve megtekinthető itt.

A kistelepüléseken lakók ritkán keresik fel a távol eső szakrendelőket egy-egy szűrés miatt. Ezért döntött úgy a Magyar Posta még 2005 végén, hogy a reprezentációs célokra szánt összeget egy nőgyógyászati szűrőkamion vásárlására fordítja. A kamion a tavaszi körút után ősszel várhatóan Jász-Nagykun-Szolnok megye településeire látogat el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!