Közélet

2009.04.06. 10:35

Ingoványos az útépítés

Címkék#Kiskunhalas

A magas talajvíz miatt különleges óvatossággal halad Kiskunhalason a belvárost elkerülő út építése.

K. Z.

A Dongér-völgyi, a belváros forgalmát elkerülő és mentesítő út építése idén a második üteméhez ért, miután a város 380 millió forintot nyert a beruházásra. Az út első szakasza négy esztendeje már elkészült.
A műszaki problémát most az jelenti, hogy a Kiskunhalast egykor nyugatról körülvevő tórendszer helyén halad a nyomvonal – tájékoztatta a sajtót Sümegi Pál műszaki ellenőr. A pár hete kezdődött kivitelezés során a teljes nyomvonalon eltávolították a nádas mocsaras fedőréteget, ám közben a talajvízszint közelébe kerültek, ezért vastag homokréteget hordtak a területre. A napokban a töltésalapozás előkészítése folyik. Ehhez speciális, már kipróbált technológiával, többrétegű, geotextillel és ráccsal borított felülettel készül az útalap.



Kovács László, a kivitelezést végző cég főépítésvezetője szerint tartható lesz a kitűzött határidő, és az út a nyár végére elkészül. A kecskeméti telephelyű cégtől azt is megtudtuk, hogy az említett szakasz feltöltéséhez nem helyből, hanem – elsőre talán meglepő módon – a megyeszékhelyről szállítják az építési törmeléket. Mint ismert, Kiskunhalason éppen az elmúlt hetekben bontották le a Halas Hotelt, amely művelet igen nagy mennyiségű törmelékanyagot "termelt". Az útalapnak használt zúzott követ azért szállítja Kecskemétről a cég, mert korábbi munkáik során akkora mennyiséget halmoztak fel, hogy most nem kell mástól vásárolniuk. A Dongér-völgyi út második szakasza kilencszáz méter hosszú lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!