Közélet

2009.04.29. 20:32

Idegőrlő villabontás

Kecskeméten az Izsáki úti kórház és a Bácsvíz Zrt. irodaháza környékén lakók gyakran fogják a fejüket a különböző építkezések miatt. Nagy a zaj, száll a por, az ott élők unják már az egészet.

Magyarvári Annamária

A munkálatok nagy porral és kosszal járnak, ami miatt az egyik szomszéd már több hivatalnál is jelzéssel élt:
– A bontásiengedély-kérelmet magam is megkaptam, mivel szomszédos a telkem a bontásban érintett ingatlannal – mondta lapunknak Nagy Imre szomszéd. – Arra azonban nem számítottunk, hogy ekkora zaj- és porszennyeződéssel végzik majd a munkát. Ráadásul a munkások szombat-vasárnap is dolgoznak, nem tudunk pihenni. Azt sajnos nem sikerült kiderítenem, hogy van-e bármilyen előírás a por- és zajszennyeződésre vonatkozóan. Mindenesetre alig várjuk, hogy befejezzék a bontást – mesélte a háztulajdonos.



A bontási munkálatokkal a másik szomszédnak is akadt némi problémája. Az ő kertjébe a bontás közben építési anyagok és törmelékek hullottak át, többször balesetveszélyessé vált a helyzet. Ráadásul az aláhulló darabok kárt okoztak egy melléképületben. Úgy tudjuk, az ügyben a tulajdonos birtokvédelmi eljárást kért a város jegyzőjétől.
Megkerestük az polgármesteri hivatal építéshatósági csoportját is, vajon az említett helyszínre nyújtottak-e beépítési engedély kérelmet az elmúlt időszakban.
– Az említett telekre jogerős bontási engedéllyel már korábban rendelkezett a kérelmező, osztályunkhoz építésiengedély-kérelem azonban eddig nem érkezett – tudtuk meg Szabó István csoportvezetőtől.
Kérdéseinkkel természetesen megkerestük a Lidl Magyarország Kereskedelmi Bt.-t is, ahol egyebek mellett aziránt érdeklődtünk: terveik szerint mekkora területen kívánnak építkezni, és mikorra várható az építkezés megkezdése, illetve az áruház nyitása. E-mailünkre az alábbi  válasz érkezett:
– Cégünk célja között szerepel az üzlet mielőbbi megnyitása, azonban a nyitás időpontját a kivitelezési munkák, valamint a szükséges engedélyek megléte határozza meg. Standard épületeket építünk, áruházaink alapterülete hasonló.

Két gyönyörű ház lett a dózer áldozata

A szóban forgó telekről másfél évtized alatt immár a második gyönyörű épület tűnt el. A legendás Benkó-villát – mely egykor a Bácsvíz akkori igazgatójának tulajdona volt, a név is így maradt rajta – korábban megvette egy magánszemély. Az épületet elbontatta és egy hasonló, gyönyörű házat épített rajta. Most az került dózer alá, hogy ez alkalommal egy áruház épüljön fel a helyén.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!