Közélet

2009.04.17. 15:59

Csak papíron léteztek a marhák, a vállakozó pedig épp börtönben ül

Számos szabálytalanságot követett el egy szarvasmarha forgalmazással foglalkozó cég, amelynél az APEH dél alföldi ellenőrei most 65 millió forintos adókülönbözetet állapítottak meg. Volt, hogy engedély nélküli vállalkozásoktól vásároltak állatokat.

mixmagazin.hu

Az eladókat is ellenőrizték és közöttük találtak olyat, amelyik sertést vásárolt fel, de a később eladott állatok már szarvasmarhák voltak. Az APEH csütörtöki tájékoztatása szerint 65 millió forintos adókülönbözetet tártak fel a napokban egy dél-alföldi, szarvasmarha kereskedelemmel foglalkozó vállalkozás utólagos bevallás-vizsgálatakor.



A cég engedéllyel nem rendelkező cégektől vásároltak fel állatokat, amelyeket azután szabálytalanul adtak tovább. Az állatokat a cégnek eladó vállalkozások nem szerepeltek a Bács-Kiskun Megyei Szakigazgatási Hivatal Élelmiszerlánc Biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság nyilvántartásaiban, ezért élő állatot sem forgalmazhattak volna. Két cégnél ráadásul semmilyen könyvelés nem volt, a harmadiknál viszont a papírok szerint sertést vettek és szarvasmarhát adtak tovább.

A három vállalkozásnak egyébként állatok tartására alkalmas telephelye sem volt. Az egyik ügyvezető a vizsgált időszakban éppen börtönben volt. Egy másik cégvezető pedig azt mondta, hogy látott valamilyen számlákat, de hogy mi történt pontosan a cégénél, azt nem tudja. Az eredetileg vizsgált felvásárló cég azután tovább értékesítette a kétes forrásból származó állatokat egy egyéni vállalkozónak. A vállalkozónál tartott ellenőrzés kiderítette, az adásvételben szereplő marhák egy részét már korábban levágták, így azok már csak papíron léteztek. Ez azért fontos, mert az állatok után megtartották a marhaleveleket, amikre az állami támogatás és az áfa visszaigénylése miatt volt szükség. Az APEH Dél-alföldi Regionális Igazgatósága "nagy értékre elkövetett adócsalás" gyanúja miatt tett feljelentést a Vám- és Pénzügyőrség Regionális Hivatalánál. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!